shadow

Från naturens skafferi

nässla

Våren har verkligen fått tid på sig att visa sin skönhet bit för bit. Grönskan har sakta fått spricka ut och måla naturen i härliga skira gröna nyanser. Örter och blommor har i tur och ordning visat sig, så vi på alla sätt och vis har kunnat njuta i lugn och ro av detta nya kraftfulla, istället för att allt har kommit på en gång!

Skördesäsongen i naturens skafferi har i allra högsta grad satt fart med nässlan som en av de allra första örterna som börjar växa. Förr i tiden var den ett väldigt viktig tillskott efter den långa hårda vintern här i norden. Den innehåller över 70 vitala ämnen som t.ex. klorofyll, kiselsyra, järn, magnesium, folsyra m.m.

Carl von Linné sägs ha använt nässlan till 41 olika åkommor och i Maria Trebens bok ”Hälsa ur Guds apotek” står att läsa: ”Om människorna visste vilken läkande kraft nässlan har, skulle de ej odla något annat än nässlor.”

Det säger en del om nässlans stärkande kraft och hur betydelsefull den måste ha varit för människorna förr i tiden, för de som haft tur nog att överleva vintern. Vi har inte det lika tufft, men nyttan för oss är lika stor!

Det finns en massa saker vi kan göra med nässlan. Vi kan t.ex.:

Torka den nässla

  • till te,
  • smula över gröt eller fil,  
  • ha den i bröd, smoothie mm

Använda den färsk

  • Göra soppa
  • Pesto
  • Baka med den
  • Smoothie
  • Örtsalt
  • Chips

Den går utmärkt att använda som en använder spenat. Dock använder jag den bara färsk okokt/olagad i smoothie.

Nässlan ses gärna som ogräs liksom kirskål, maskros, våtarv/nate m.fl växter vi har i och utanför trädgården. Många av dem kan vi äta upp istället för att förbanna dem.

Kirskål

 

Kirskålen är oerhört svår att bli av med om en väl har fått in den i trädgården, men den fungerar att använda till väldigt mycket.  Vi kan t.ex.

kirskål

  • Blanda i den i salladen(de späda bladen)
  • Pesto
  • Smoothie
  • Gratäng
  • Fräs med salt och vitlök i olja
  • Chips

 

 

 

 

Jag delar här ett recept på en enkel kirskålsgratäng och ett pestorecept.

Enkel Kirskålsgratäng

  • 1 liter kirskål
  • 1 liter vatten
  • ½ buljongtärning
  • 2 msk smör
  • Ostskivor
  • Ev. krydda efter smak

Förväll kirskålen 8-10 min. Häll av spadet ordentligt. Smält smöret i en låg vid kastrull och lägg i buljongtärningen och därefter de förvällda bladen. Ev. Krydda och rör om. Låt det puttra en stund. Lägg på ostskivorna och låt dem smälta. Klart. Servera bröd till.

Vildpesto

  • 4-6 portioner
  • 3-4 dl grovhackad örter efter smak
  • 1 dl pinjenötter, solrosfrön, cashewnötter, mandel eller andra nötter
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • Ev. 1 dl riven parmesan eller västerbottenost
  • 1-2 dl kallpressad ekologisk jungfruolivolja (eller testa annan vegetabilisk olja)
  • Salt och peppar

Mixa först nötter i en matberedare, tillsätt örterna, vitlök, ev ost, samt en del av oljan. Mixa och späd sedan med mer olja till önskad konsistens.

Förslag på örter att använda: Kirskål, granskott, rölleka blad, maskrosblad, nässla, nate/våtarv, hallonblad. Testa själv olika.

 

Granskott

Granens barr innehåller väldigt mycket C-vitamin och doftar väldigt uppiggande. På våren kan vi plocka granskotten och göra en massa saker med den. Kom ihåg att inte plocka från små granar och att fråga både träd och markägare om du får plocka!granskott

T.ex.

 

  • Sirap – både till mat och för att ta under vintern när vi är förkylda och har hosta
  • Medicinsk honung – förkylning och hosta
  • Baka granskottsbröd
  • Pesto
  • Te
  • Örtsalt

 

 

Här delar jag recept på medicinsk honung, hur du gör te på örter, granskottssirap(ett av många recept som finns)

Blomsterhonung/Medicinsk honung  

  • 2-3 dl honung
  • ½-1 dl färsk eller torkad ört

Lägg i en ren, torr glasburk och låt dra så länge som möjligt. Förvara i kylskåp.

Använd i bak, matlagning, i te eller dosera 1-2 tsk 3-6ggr/dag.

Medicinsk honung passar ypperligt till örter vid hosta och förkylning. Blandar du pressade vitlöksklyftor i honung har du ett bra immunstärkande medel i förkylningstider.

Tänk på att många av honungens verksamma ämnen förstörs vid temperatur över 37-40 grader.

 

Infusion på örter(Te)

  • 1-2 tsk torkad ört (dubbelt av färska) till 2,5 dl vatten

Koka upp vattnet och slå över örterna. Låt dra under lock ca 10 min

Används t.ex. till te, att badda med, omslag

 

Granskottssirap

½ liter vatten

100 g färska granskott

Ca 2 ½ dl socker

Låt granskotten ligga i vatten en stund så eventuella småkryp försvinner. Lägg sedan skotten i en kastrull och häll på kallt vatten. Låt sjuda på låg värme utan lock tills vätskan har kokat ner till hälften (ca 20 min). Sila bort örterna och lägg på komposten. Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker, låt stå kvar på spisen under omrörning tills sockret löst sig och du har fått en lätt sirapsartad konsistens. Förvara i flaska i frysen (konsistensen blir segare när den varit i frysen). Det går även använda andra blommor och örter t.ex. maskros.

Använd som hostmedicin, i te, på brieost med rödvin, i mat, i bakning eller på glass.

 

Här nedan delar jag också ett recept på örtsalt, samt ger tips på andra ätbara gröna blad.

Örtsalt

  • Ca 1 dl salt, gärna havssalt
  • Ca 1 dl blomblad eller ört

Mixa ihop tills bladen krossats helt och saltet fått färg

Förvara i rumstemperatur i ren glasburk.

Använd i matlagning och ev. som badsalt

 

Förslag på Gröna blad till t.ex. smoothie, pesto, sallad

Spenat

Sallad

Nate/våtarv                        c-vitaminrik, krispig,

Morotsblast                        går frysa utan att förvälla

Palsternacksblast

Rödbetsblast

Rädisblast

Kirskål                                 pesto, chips, sallad, gratäng, fräs med salt och vitlök i olja

Ängssyrablad

Maskrosblad                       Svenska motsvarigheten till ruccola

Nässla                                 soppa, pesto, chips, smoothie,

Röllikablad

Måra

Bokblad                               på våren

Björkblad                            på våren

Granskott                            fräs lätt med lök & champinjoner, i viltgryta, egen sillinläggning

Hallonblad                          nya skott

Rallarros/Mjölkört

Svartvinbärsblad

 

OBS! Jag vill påpeka att det är vars och ens ansvar att ta reda på hur växterna ser ut och vara säker på att det går att äta. Likaså om du använder någon ört i medicinskt syfte så är det på eget ansvar. Har du dessutom en sjukdom rekommenderar jag dig att konsultera en läkare innan du börjar på!

Lycka till!

Johanna

 

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>