shadow

Nya upptäckter och djupare förståelse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Förra året skrev jag ett inlägg om vinterns energi och hur vi kan hämta kraft genom det. Du kan läsa det här.

Bara för en har upptäckt något, som jag gjorde med vinterenergin förra året, betyder det inte att en inte kan upptäcka mer och fördjupa sin förståelse och upplevelse av en sak. Jag har fortsatt att känna in energierna i naturen och hos träden i varje årstid. Denna vinter upptäckte jag att jag inte kunde känna det som jag beskrev i blogginlägget förra året, och jag har funderat mycket på varför. Jag har också kommit upptäckt svaret på min fråga. Vintern sträcker sig från vintersolståndet den 22 december till vårdagjämningen den 20 mars och det jag upptäckt denna vintern är att det verkar vara två olika faser i vinterenergin.

Den första fasen är innan den 2 februari när fröet vaknar i jorden, och den andra fasen kommer efter. Min upplevelse förra året var av andra fasen. Just nu upplever jag återigen väntan, öppenheten, vilan och energin av vintern när jag är ute och går.

Hur är då vinterenergin i första fasen? Min upplevelse av den är att den var mörk, tyst, frånvänd och tom. Hela energin i träden är fokuserad i roten, eller fröna, djupt ner i jorden. Träden sträcker inte upp sig på samma vis för att ta emot genom krona och stam. Istället tar de emot energi från Moder Jord in genom rötterna till den samlade energin som vilar där. Det finns ingen väntan eller förväntan under den första fasen, utan bara ett varande, vilande och mottagande av helande och stärkande jordenergi.

Jag blir mer och mer fascinerad över hur jag om och om igen upptäcker och fördjupar min upplevelse och förståelse av livet och livets energi genom naturen. Det gör mig tacksam och förundrad.

/Johanna Senges

Please follow and like us:

Hur visar liv, liv på hösten?

aspbanner

Det här var en intressant fråga som dök upp i mitt medvetande på en promenad nyligen. Hur kan jag se liv på hösten när allting faller av, förmultnar och dör? Och svaret som dök upp var minst lika intressant och egentligen ganska självklar för mig som lärt om de fem elementen och dess teori.

På våren och sommaren är det väldigt enkelt att se i naturen hur liv visar liv.

Våren

Allt börjar växa, små skott skjuter upp ur jorden, trädens knoppar slår ut i små skira blad, djuren får ungar och växtkraftens energi vibrerar starkt av liv! Det blir helt enkelt mer och mer liv och rörelse både i naturen och hos oss människor.

Sommaren

Under sommaren fortsätter den här energin att visa liv genom mer ljus, värme och den aktivitet och tillväxt som sker.

Grödorna växer sig större och starkare, djurens ungar blir större och mer rörliga och livfulla. Och vi människor håller igång och är mer aktiva och sociala med varandra. Helt enkelt mycket ljus, värme, aktivitet och rörelse som starkt visar liv!

IMAG0697

Sensommaren

På sensommaren går kraften till att mer luta sig tillbaka i njutning och mognad. Fåglarnas ungar lämnar boet(om de inte redan har gjort det), frukterna på träd och grödor mognar och överflöd av mat är det sätt liv visar liv på vid den här tiden.

Hösten

Men så har vi då hösten. Tiden då allt i naturen släpper taget, förmultnar och dör.

Och det är just i det här som liv visar liv på hösten!

Träden och naturen vet att det är färdigt för den här gången. De vet att de behöver släppa taget om sina blad och fröer för att något nytt ska kunna komma. Att släppa taget, förmultna och dö är livskraftens process på hösten. Det är en förutsättning för att den ska kunna flöda och också ett resultat av att den flödar!

Höstens och livskraftens energi är förenat med en viss sorg och det kan vara smärtsamt att känna den. Men motståndet till att släppa taget om saker vi burit med oss länge, och den sorg det skapar, ger bara mer smärta inom oss och gör att livskraftens flöde stryps.

Sorgen är en del av livet. Och att släppa taget, förmultna och dö i det som är färdigt, är en del av livskraftens process där liv visar liv!

Det är en del av livsprocessen som är lika viktig för liv som rörelse och levande liv är!

aspbanner

Vintern

Lika så är det på vintern när det är kallt, mörkt och grått. Det frusna, mörka och tysta är det sätt liv visar liv på vintern. Det är här naturen vilar och hämtar kraft igen. Kraften samlas i fröet, i rötterna och skapar livskraftiga förutsättningar för det nya som ska komma.

Det är svårt att förklara hur, men livskraften flödar genom varje del av allt levande i universum i de här perioderna också.

Liv är den livskraft som flödar i oss, runt oss, genom oss och till och från oss, till och från allt levande i hela universum HELA tiden. Livskraften behöver flöda hela tiden, även genom döden, förmultningen, mörkret och vilan, annars blir det stagnation, ingen utveckling och tillväxt.

Låt livskraften flöda och visa liv genom den naturliga livsprocess som vi alla är en del av!

Använd hösten till att släppa taget om det du är färdig med och skapa liv i ditt liv genom döden av det som är klart, färdigt, slutfört och som inte längre tjänar och stödjer dig i ditt liv!

 

Sprakande, varma, färgglada höstkramar

/Johanna

Please follow and like us:

Dimmig höstmorgon

Idag var det en sådan där morgon. En tyst och stilla morgon där dimman omslöt en med sin gråa massa. Inte en vindpust är närvarande som rör runt i trädens grenar och bladverk. Det känns nästan som om tiden och hela världen har stannat.

Jag blir alltid berörd in på djupet av dessa morgnar.

Något inom mig väcks och jag får kontakt med mer av mig själv. Även träden är stilla, inlyssnande och inkännande på omgivning. Det är som om hela naturen vilar in i sig själv för att få mer kontakt med en inre visdom som sedan kommer göra att allt ses klarare när väl dimman lättar.

Dimman – ett av naturens sätt att hjälpa oss att få kontakt med vårt innersta djupa JAG.

Foggy trees

/Johanna

 

Please follow and like us:

Sommarenergin – Vad påverkar den?

Påfågelöga o blomma

I år har det varit en sval sommar med lite sol och en hel del regn. Men ändå har naturen anpassat sig till det och ger ut av all sin skönhet och energi till allt runtomkring.

I juni läste jag i tidningen att det skulle bli ont om honung för att det var så kallt och blött, men idag fick jag höra av en som pratat med en hobbybiodlare att det blir gott om honung. Hon hade också hört att det skulle vara ett dåligt år och hade inte kollat sin kupa så ofta. När sedan bina i hennes kupa hade börjat svärma tittade hon i kupan som då var överfull.

En anledning till det kan vara att det har funnits mycket blommor och som blommat väldigt länge i år. Rödklövern, som är min svärmors favoritblomma, brukar många gånger vara överblommade till när vi firar hennes födelsedag i början av juli, men i år blommar den fortfarande friskt så här i början av augusti.

Naturen anpassar sig och finner balansen i det som ÄR hela tiden. På något sätt växer och frodas blommor, växter och träd oavsett vad det är för förutsättningar. De har en uppgift och det är att ge ut det bästa de kan av sin specifika gåva till omgivningen/världen.

Sommarenergin är den vuxna energin som kommer med värme och ljus. Det är tiden då fröet ska förverkligas till blomma i full fägring. Att vara i sitt fulla, passionerade uttryck. Det är en aktiv, utåtriktad och social energi som för med sig mycket kommunikation, glädje och skratt. I år har värmen inte varit så närvarande, men genom att tända en eld, samla lite vänner, grilla, prata och skratta kan vi få värmen som hjälper till att öppna upp våra hjärtan och ge av oss själva i full blom och energi.

Men är det alltid så?

Nej. Jag har lagt märke till ett mönster jag haft de senaste två somrarna, där jag istället för att blomma ut, visa mig själv och uttrycka mig själv från den jag sant ÄR i hjärtat, har dragit mig tillbaka, gömt mig och inte uttryckt mig själv från mitt hjärta eller varit aktiv från mitt sanna JAG.

Jag har även dragit mig undan naturen där jag får kontakt med mig själv och istället valt att göra saker som tillfredsställer andra. Men varför vill jag inte ha kontakt med mig själv?

Det finns många svar på det.

Jag har sett smärtan och hur jag gör mig själv fel. Sett att jag inte köper mig själv, älskar och accepterar mig själv för precis den jag är och vågar blomma ut i full blom med hjälp av sommarens energi. Istället har jag dragit mig undan för att slippa möta den smärta jag bär i att bli avvisad, ensam och lämnade av nära och kära om jag ÄR i och uttrycker mitt sanna JAG, för det är det program jag haft med mig.

Hela detta år har det varit starka energier i omvälvning och de liksom den energi som är i varje årstid, hjälper till att öppna upp och pusha oss till att se och frige det vi dolt för oss själva. Vi har precis haft en blue fullmoon(den andra fullmånen på en månad) vars energi fortfarande påverkar oss och den hade så mycket starka energier av kärlek med sig. Kärlek till att öppna våra hjärtan, älska och köpa oss själva. Dessutom är flera planeter i retrograd, vilket jag har förstått genom att läsa på diverse astrologisidor påverkar oss starkt och ytterligare hjälper oss att se det vi döljer för oss själva.

Jag var med på TreeSisters fullmånemeditation via webben igår och den var helt fantastisk! De har det gratis varje månad, kolla länken här. Det var så mycket som släppte och jag tillät mig vara med smärtan och i det sårbara för att kunna öppna upp mitt hjärta och säga JA till mig själv.

Och idag fick jag genast en prövning av att bli avvisad väldigt kraftigt av en nära och kär person. Jag kunde känna smärtan och sorgen komma smygande, men jag noterade den och accepterade att den kom. Det jag också kunde, som var av avgörande betydelse, var att hålla mitt hjärta öppet med kärlek till personen som avvisade mig istället för att stänga hjärtat och kämpa i motstånd till smärtan. Jag lät mig älska mig själv och den andra och accepterade att personen i fråga valde att avvisa mig och uttrycka att hen inte ville ha mig i sitt liv.

Jag omfamnar min smärta och tillåter den. Och jag förstår både mentalt, känslomässigt och fysiskt att avvisandet inte beror på mig utan är den andras val som förmodligen beror på någon smärta hos den andra.

När jag fick syn på mitt mönster så har jag försiktigt börjat ta steg till att visa mig som jag är, stå ”naken och blottad” och göra handlingar där jag köper mig själv, älskar, accepterar och njuter av mig själv fullt ut som jag ÄR.

En energihandling har varit att stå naken i fullmånens sken för att sedan sova naken, vilket jag aldrig brukar göra. Det har gett mig en möjlighet att acceptera, älska och njuta av min kropp som den är. Jag har klätt mig i färgglada och lite uppseendeväckande kläder för att synas och nu ska jag göra min andra fasta för i år för att bli vän med att vara annorlunda/göra annorlunda än omgivningen gör för att det är bra för mig. Grejen med det är att vi ska åka på utflykt med min utökade familj, samt sedan umgås med familjemedlemmar på min sida några dagar och mat kommer vara en stor del i detta. Jag vet att det kommer komma frågor som jag brukar tycka är ifrågasättande kring detta, vilket givetvis blir en utmaning känslomässigt i mig.

Men jag väljer att göra det för att se mig själv på ett annat och nytt sätt.

Det är så mönster kan brytas!

Hur påverkas du av sommarens energi? Hur gömmer du dig själv? Köper du dig själv, älskar, accepterar och njuter av dig själv fullt ut?

Just nu kan träden och naturen hjälpa dig att öppna upp kroppen och hjärtat för att få kontakt både med dig själv, livet, kärleken och allt runtomkring dig! Känn in energin i din kropp och vad du förnimmer. Låt naturen visa dig det du behöver se, säg JA till de energier som hjälper till nu, säg JA till att upptäcka mer av dig själv!

Med Kärlek

/Johanna

 

Please follow and like us:

Äntligen sommar och värme efter en lång, kall vår!

Våren drog verkligen ut på tiden utan att ha det minsta bråttom till varken sol eller värme. Sommaren hann till och med träda in innan värmen kom med sin fulla kraft.

Vi människor har längtat! Beklagat oss över regnet, att det varit så kallt och att solen lyst med sin frånvaro. Vi har tyckt att nu får det väl ändå vara nog och många har bokat resor till mer solsäkra länder för att få det så efterlängtade.

Men naturen!

Naturen har inte bråttom. Den har inga krav, inget fördömande, ingen otålighet och inget motstånd till det som ÄR. Naturen anpassar sig efter de förutsättningar som presenteras i dess NU. Naturen minns inte tillbaka på somrar med mycket sol och värme eller regniga kalla sådana. Den har tålamod och följer årstidernas växlingar hur det än ser ut. Det är det som är att vara i flödet utan motstånd.

vitsippebanner

Vissa år exploderar naturen under våren och vi får all grönska på bara någon vecka. I år fick vi verkligen tid att njuta av vårens fägring. Av alla skira gröna nyanser och blommorna som slog ut en efter en. Jag brukar betrakta naturen och det som händer när jag är ute och går, men aldrig tidigare har jag lagt märke till att våren, precis som hösten, har mångfald i färgerna och nyanserna på träden.

Vårenergin är kraftfull. Det är en nystartsenergi som är full av växtkraft som stiger och trycker på för att få allt att börja att växa. Det är en ungdomlig och uppstartande energi som även påverkar oss människor – för vi är ju en del av naturen!

Våren tog som sagt tid på sig och jag har tonat in på naturen och vårenergin. Det som kom till mig var:

”Naturen har inte bråttom. Våren har tagit tid på sig. Den har väntat in oss så att vi ska hinna med i år. Inte går för snabbt fram, för då blir det för starkt för oss. Kraften blir för stark, trycket blir för starkt. Vi skulle inte palla det. Det skulle bli för mycket med ohälsa och obalans till följd. Årets energi i sig är stark och kraftfull och lägger vi då på en stark, uppåtstigande vårenergi, växtkraftsenergi, så skulle det bli ”smällar” för flera av oss. Våra system skulle inte orka. Det är så mycket starka energiförändringar som hänt och händer nu.

Naturen vet det. Naturen väntar in och tar steg för steg så vi ska hinna med.

Vi får möjlighet att riktigt SE det som händer i naturen. Hur träden slår ut vid olika tillfällen, de olika färgskiftningarna mellan de olika trädarterna och stegen ut till full lövnad. Träden har inte bråttom, de VET att allt händer i perfekt takt. De kan njuta av tiden, processen, färgerna, formerna, dofterna… Vi människor behöver också ha den tilliten till perfektionen i takten och vi kan använda oss av naturen för att lära oss detta.”

Nu har sommarens djupa och mörka grönska, med i stort sett samma nyans, trätt in i buskar, träd och snår.

underneath my summertree

Och om våren handlade om nystart, grodd och att börja växa så är det nu dags för tillväxt och att blomma ut i sin fulla potential. Sommarens energi ÄR STOR. Det är den vuxna expanderande energin som råder nu. Den är utåtriktad, engagerad och aktiv. Den är full med värme, glädje och samvaro. Trädens och växternas frukter/frön ska växa sig stora och kraftfulla.

Passa på att gå ut i naturen och ta in dess kraft och energi samtidigt som du är uppmärksam på hur det känns i din kropp. Där kan du få mycket information om dig själv!

Jag önskar dig en varm och skön sommar med mycket glädje, kärlek och njutning!

/Johanna

Please follow and like us:

Från naturens skafferi

nässla

Våren har verkligen fått tid på sig att visa sin skönhet bit för bit. Grönskan har sakta fått spricka ut och måla naturen i härliga skira gröna nyanser. Örter och blommor har i tur och ordning visat sig, så vi på alla sätt och vis har kunnat njuta i lugn och ro av detta nya kraftfulla, istället för att allt har kommit på en gång!

Skördesäsongen i naturens skafferi har i allra högsta grad satt fart med nässlan som en av de allra första örterna som börjar växa. Förr i tiden var den ett väldigt viktig tillskott efter den långa hårda vintern här i norden. Den innehåller över 70 vitala ämnen som t.ex. klorofyll, kiselsyra, järn, magnesium, folsyra m.m.

Carl von Linné sägs ha använt nässlan till 41 olika åkommor och i Maria Trebens bok ”Hälsa ur Guds apotek” står att läsa: ”Om människorna visste vilken läkande kraft nässlan har, skulle de ej odla något annat än nässlor.”

Det säger en del om nässlans stärkande kraft och hur betydelsefull den måste ha varit för människorna förr i tiden, för de som haft tur nog att överleva vintern. Vi har inte det lika tufft, men nyttan för oss är lika stor!

Det finns en massa saker vi kan göra med nässlan. Vi kan t.ex.:

Torka den nässla

 • till te,
 • smula över gröt eller fil,  
 • ha den i bröd, smoothie mm

Använda den färsk

 • Göra soppa
 • Pesto
 • Baka med den
 • Smoothie
 • Örtsalt
 • Chips

Den går utmärkt att använda som en använder spenat. Dock använder jag den bara färsk okokt/olagad i smoothie.

Nässlan ses gärna som ogräs liksom kirskål, maskros, våtarv/nate m.fl växter vi har i och utanför trädgården. Många av dem kan vi äta upp istället för att förbanna dem.

Kirskål

 

Kirskålen är oerhört svår att bli av med om en väl har fått in den i trädgården, men den fungerar att använda till väldigt mycket.  Vi kan t.ex.

kirskål

 • Blanda i den i salladen(de späda bladen)
 • Pesto
 • Smoothie
 • Gratäng
 • Fräs med salt och vitlök i olja
 • Chips

 

 

 

 

Jag delar här ett recept på en enkel kirskålsgratäng och ett pestorecept.

Enkel Kirskålsgratäng

 • 1 liter kirskål
 • 1 liter vatten
 • ½ buljongtärning
 • 2 msk smör
 • Ostskivor
 • Ev. krydda efter smak

Förväll kirskålen 8-10 min. Häll av spadet ordentligt. Smält smöret i en låg vid kastrull och lägg i buljongtärningen och därefter de förvällda bladen. Ev. Krydda och rör om. Låt det puttra en stund. Lägg på ostskivorna och låt dem smälta. Klart. Servera bröd till.

Vildpesto

 • 4-6 portioner
 • 3-4 dl grovhackad örter efter smak
 • 1 dl pinjenötter, solrosfrön, cashewnötter, mandel eller andra nötter
 • 1-2 pressade vitlöksklyftor
 • Ev. 1 dl riven parmesan eller västerbottenost
 • 1-2 dl kallpressad ekologisk jungfruolivolja (eller testa annan vegetabilisk olja)
 • Salt och peppar

Mixa först nötter i en matberedare, tillsätt örterna, vitlök, ev ost, samt en del av oljan. Mixa och späd sedan med mer olja till önskad konsistens.

Förslag på örter att använda: Kirskål, granskott, rölleka blad, maskrosblad, nässla, nate/våtarv, hallonblad. Testa själv olika.

 

Granskott

Granens barr innehåller väldigt mycket C-vitamin och doftar väldigt uppiggande. På våren kan vi plocka granskotten och göra en massa saker med den. Kom ihåg att inte plocka från små granar och att fråga både träd och markägare om du får plocka!granskott

T.ex.

 

 • Sirap – både till mat och för att ta under vintern när vi är förkylda och har hosta
 • Medicinsk honung – förkylning och hosta
 • Baka granskottsbröd
 • Pesto
 • Te
 • Örtsalt

 

 

Här delar jag recept på medicinsk honung, hur du gör te på örter, granskottssirap(ett av många recept som finns)

Blomsterhonung/Medicinsk honung  

 • 2-3 dl honung
 • ½-1 dl färsk eller torkad ört

Lägg i en ren, torr glasburk och låt dra så länge som möjligt. Förvara i kylskåp.

Använd i bak, matlagning, i te eller dosera 1-2 tsk 3-6ggr/dag.

Medicinsk honung passar ypperligt till örter vid hosta och förkylning. Blandar du pressade vitlöksklyftor i honung har du ett bra immunstärkande medel i förkylningstider.

Tänk på att många av honungens verksamma ämnen förstörs vid temperatur över 37-40 grader.

 

Infusion på örter(Te)

 • 1-2 tsk torkad ört (dubbelt av färska) till 2,5 dl vatten

Koka upp vattnet och slå över örterna. Låt dra under lock ca 10 min

Används t.ex. till te, att badda med, omslag

 

Granskottssirap

½ liter vatten

100 g färska granskott

Ca 2 ½ dl socker

Låt granskotten ligga i vatten en stund så eventuella småkryp försvinner. Lägg sedan skotten i en kastrull och häll på kallt vatten. Låt sjuda på låg värme utan lock tills vätskan har kokat ner till hälften (ca 20 min). Sila bort örterna och lägg på komposten. Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker, låt stå kvar på spisen under omrörning tills sockret löst sig och du har fått en lätt sirapsartad konsistens. Förvara i flaska i frysen (konsistensen blir segare när den varit i frysen). Det går även använda andra blommor och örter t.ex. maskros.

Använd som hostmedicin, i te, på brieost med rödvin, i mat, i bakning eller på glass.

 

Här nedan delar jag också ett recept på örtsalt, samt ger tips på andra ätbara gröna blad.

Örtsalt

 • Ca 1 dl salt, gärna havssalt
 • Ca 1 dl blomblad eller ört

Mixa ihop tills bladen krossats helt och saltet fått färg

Förvara i rumstemperatur i ren glasburk.

Använd i matlagning och ev. som badsalt

 

Förslag på Gröna blad till t.ex. smoothie, pesto, sallad

Spenat

Sallad

Nate/våtarv                        c-vitaminrik, krispig,

Morotsblast                        går frysa utan att förvälla

Palsternacksblast

Rödbetsblast

Rädisblast

Kirskål                                 pesto, chips, sallad, gratäng, fräs med salt och vitlök i olja

Ängssyrablad

Maskrosblad                       Svenska motsvarigheten till ruccola

Nässla                                 soppa, pesto, chips, smoothie,

Röllikablad

Måra

Bokblad                               på våren

Björkblad                            på våren

Granskott                            fräs lätt med lök & champinjoner, i viltgryta, egen sillinläggning

Hallonblad                          nya skott

Rallarros/Mjölkört

Svartvinbärsblad

 

OBS! Jag vill påpeka att det är vars och ens ansvar att ta reda på hur växterna ser ut och vara säker på att det går att äta. Likaså om du använder någon ört i medicinskt syfte så är det på eget ansvar. Har du dessutom en sjukdom rekommenderar jag dig att konsultera en läkare innan du börjar på!

Lycka till!

Johanna

 

Please follow and like us:

Hur jag upptäckte mer av den jag naturligt ÄR!

Livet är en fantastisk resa i att upptäcka vad vi sant ÄR.

Varje dag, i varje sak, i varje situation ges vi möjlighet att upptäcka mer och mer av den vi naturligt ÄR.

Vissa saker är fullständigt naturliga för oss och vi känner instinktivt att det är en sann del av oss själv, något vi gör och ÄR naturligt. Andra saker kan vi också instinktivt känna som inte sanna och naturliga för oss.

Däremellan har vi ett brett register av saker som vi har olika åsikter om som ”inte roliga”, ”jag klarar inte”, ”det är inget för mig”, ”det är för svårt” osv. Dessa värderingar gör att vi många gånger låter bli att prova på och göra saker. Oftast grundar sig dessa värderingar både på rädslor för att misslyckas, vad andra ska tycka och tänka, inte känna oss tillräckligt bra/duktiga eller andra liknande saker.

Att känna sig trygg i situationen är också en stark bidragande faktor i att låta bli att prova nya saker och utmana sig själv. Ovan nämnda värderingar hjälper då till att legitimera att vi kan stanna kvar i den trygghet vi har i det vana.

Men tänk om vi faktiskt kan mycket mer än vi tror och tycker om oss själva?

 

Min utbildning – halschakrat, vårt kommunikationscenter.

När jag gick tredje året på min utbildning så jobbade vi igenom chakrasystemet. Vi lärde oss om innehållet och betydelsen för varje chakra, samt gjorde övningar för att balansera oss och förstå deras specifika energi. På grund av olika blockeringar och obalanser i de olika chakrana var en del svårare och andra lättare att jobba med.

Min största svårighet var halschakrat som har med vår kommunikationsförmåga och vårt personliga uttryck att göra. Två av övningarna vi gjorde till halschakrat var dels att skriva ett tal om något vi brann för och som vi sedan skulle framföra inför de andra i gruppen. Och dels sångövningar som syftade till att vi skulle hitta vår specifika, unika ton.

När jag skulle skriva mitt tal hade jag oerhört svårt att komma igång och skriva. Till slut gjorde jag två teckningar för att öppna upp för skrivandet. Båda teckningarna var på en människa(mig själv) där en endast såg halsen, hakan, munnen och lite av näsan.

2015-05-05 14.37.37_resized

På den första bilden har halsen en taggtråd snurrad flera varv runt sig och även stämbanden är av taggtråd, allt fastnar i halsen och inget kom ut ur den öppna munnen. Jag ritade ett kryss över och gjorde bild två.
På den andra bilden har jag klippt upp taggtråden, låter stämbanden vibrera och det som fastnat i halsen komma ut genom munnen i form av toner. Först därefter släppte det och jag kunde formulera mitt tal och få ned det på papper.
Att sedan hålla talet var inga svårigheter.
När vi sedan skulle ha sångövningarna så kände jag sådant motstånd och ilska över att behöva göra det. Även om jag var fullständigt trygg i gruppen och hade sjungit en egenskriven visa för dem när vi slutade andra året, så var det oerhört jobbigt även om alla sjöng samtidigt.
Det handlade om att hitta vår egen röst, vår egen unika och specifika ton, vilket var väldigt utlämnande. Att visa MIG och inte göra efter en färdig ”så skall det vara”-mall.

Min tro och mina föreställningar om mig själv!

När jag var liten sjöng jag i kör och även solo, men jag vågade aldrig visa mig. Och jag ansåg mig inte heller vara så duktig eller ha en bra röst. Hålla tonen, rytmen och stämmor har jag dock hela tiden känt att jag kan.

Nu några år har jag har gått och känt att jag vill ta sång/tallektioner för att både ha en bra sång- och talteknik. Inte för att jag skulle sjunga inför folk. Jag ville också hitta min naturliga och unika röst/ton – den som jag hade så stort motstånd till att undersöka under utbildningen.

Jag har intentionen att uttrycka mitt sanna JAG fullt ut i alla delar under det här året och det innebär att jag behöver kliva ur min komfortzon och undersöka för mig otrampade stigar och områden.

Att börja ta tal-/sånglektioner är ett kliv utanför komfortzonen. Det är väldigt många tankar, ifrågasättanden, åsikter och värderingar som har kommit upp till ytan.

Eftersom jag håller en del webinar och föredrag så var fokuset att jag skulle få en bra talteknik för att på så vis kunna spara min röst och höras bättre, men det är i själva sången jag har upptäckt så mycket mer av den jag naturligt ÄR!

Bland annat har jag gått och trott att jag ligger i altstämma, men det visade sig att jag ligger i sopranstämma. Jag har ett otroligt brett register med mycket kraft i rösten.

Jag har utmanat mig och lämnat ut mig själv, inte bara inför sångcoachen(som är en konsert- och operasångerska och sångpedagog utbildad i England, Tyskland och Sverige) utan också inför människor jag aldrig träffat på en sångarträff sångpedagogen håller i.

Dels sjöng jag min egenkomponerade visa för sångpedagogen vid första tillfället, blottande in i själen av den jag ÄR. Vid tredje tillfället sa jag till henne att jag skrålade med till Ave Maria på Spotify, varpå hon tyckte att ”då tycker jag att vi provar den”.

De tankar och den nervositet som dök upp i min kropp då var väldigt talande! ”Men inte tror du väl att DU kan sjunga den!”, ”Tar du dig inte vatten över huvudet nu?” osv. Både egna och andras ord som ringde i tankarna.

Sättningen jag hade sjungit till var lägre än den sättning hon hade noter på.

Och vet ni vad! Jag klarade av att sjunga den!

Dessutom sjöng jag den inför dem jag aldrig förr träffat. Visst inser jag att jag har mycket kvar att lära och putsa på när det gäller att sjunga, men för mig har det inte funnits i min föreställningsvärld att jag skulle kunna framföra den typen av stycken och kunna träffa tonerna så klart.

Jag har hittat min naturliga, sanna röst och ton. Jag tycker det är fantastiskt roligt och vi utmanar mig än mer med andra stycken med stort omfång, t.ex Summertime som jag övar tillsammans med Malena Ernman på Spotify.

Jag känner sån glädje och inspiration att jag kommer fortsätta utveckla min sång och nu har till och med tanken snuddat mig att jag någon gång i framtiden vill utmana mig med att sjunga inför människor som ett framträdande.

Så Pippis ord: ”Det har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert!” är kanske en bra devis att ha med sig för att våga prova och utmana sig själv för att upptäcka mer av sig själv och den vi naturligt ÄR.

Så vad har DU för föreställningar om dig själv?

Vad skulle du vilja testa, men som du låter bli att prova för att du har något mentalt program som matar dig med diverse undanflykter?

Våga utmana dig själv och upptäck mer av vad du naturligt ÄR och INTE ÄR!

Please follow and like us:

Min stackars tandläkare…

Igår var jag hos tandläkaren.

Denna gång var det lite mer än ett år sedan jag var hos honom och både han och jag var lite småspända för hur det ska se ut i munnen. Jag nog mer av nyfikenhet och han mer oro.

Nu hör det till saken att jag inte använder fluor. Jag sköljer inte fluor(gjorde inte det som barn heller), tar inga extra fluortabletter, använder inte fluortandkräm och låter honom inte sätta bananlack på min tänder heller.

Detta ämne debatteras ganska mycket fram och tillbaka när jag är hos honom av förståelig orsak, men det sker med full respekt och en skämtsam ton. Trots allt så känner vi varandra lite sedan innan eftersom han bott granne med min mamma förut.

Jag har sedan länge, säkert mer än åtta år tillbaka, haft sk initialer – början till hål och de har han övervakat noga så de inte utvecklat sig mer. Jag kommer ihåg första gången vi började diskutera det här med fluor. Han ville att jag skulle ta extra fluor i tablettform, vilket jag sa att jag inte tänkte göra. Han sa då: ”men du sköljer väl med fluor då i alla fall”, vilket jag sa att jag inte gjorde heller. Men jag berättade att jag använde fluortandkräm… i alla fall en gång om dagen.

Det var väl inte riktigt vad han hade förväntat sig att höra och därtill ville jag inte ha någon bananlack. Givetvis fick jag en liten föreläsning om fluorets förträfflighet och hur viktigt det var att använda det.

Detta gjorde ju att han allt sedan dess är väldigt observant och lite orolig varje gång jag kommer. Allt sedan den första gången vi diskuterade fluoret så har det inte hänt någonting med mina initialer!

Jag ska säga att förra gången jag var där var jag lite nervös, för det hade gått tre år sedan jag var där sist, men allt såg bra ut.  Och det var likadant den här gången också. Ingenting hade hänt!

Han tycker ju det är lite märkligt att initialerna utvecklas till hål och han frågar om jag äter mycket fisk då det är en del naturligt fluor i det. Visst äter jag en del, men inte super mycket. Då frågar han om jag har egen brunn, för där kan det finnas naturlig hög halt av fluor, men det har jag inte heller.

Ha sa att tänderna såg fina ut, att det inte fanns så mycket tandsten och jag hade ingen salivsten på insidan av framtänderna i underkäken heller. Då sa jag skämtsamt till honom att det beror nog på att jag inte använder fluor, varpå han svarade: ”Jag visste du skulle säga det, men vi får se hur det är när röntgenbilderna kommer.” Men som sagt. Det fanns inget att hitta där.

När jag frågade om han inte tyckte det var intressant att jag inte utvecklar hål trots att jag inte använder fluor alls idag, har egen brunn eller äter mängder med fisk, så fick jag ett visst medhåll. Och jag sa lite skämtsamt till honom att han får börja forska på det och inte gråta för mycket över det när han kommer hem.

För någonstans ruckar det min tandläkares värld att jag klarar mig helt utan fluor – tandläkarnas största vapen som de hela tiden viftar med och varnar för att inte använda. (Jag har haft en ganska hetsig diskussion med barnens tandläkare om detta ämne också, men det är en annan berättelse…)

När hål uppstår är det alltid diskussionen om fluor som blir störst. Ytterst lite diskuteras vad en äter och hur ofta en äter(småätandet). Visst kan det nämnas om ärftlighet och om hur mycket saliv en producerar ihop med anlag för hål och den faktiska uppkomsten.

Men tänk om det är så att våra tänder och munhälsa också hänger ihop med och påverkas av tankar, känslor och övriga processer som pågår i vårt system?

Metamedicinen(som är en förklaringsmodell över hur olika sjukdomar uppstår) menar att en sjukdomsprocess bestå av två faser – en konfliktfas och en återhämtningsfas. Alla sjukdomar följer detta mönster. Alla fysiska symtom är relaterade till en viss konflikt och ett specifikt område i hjärnan och uppstår antingen i konfliktfasen eller i återhämtningsfasen beroende på hjärnlager.

Vi påverkas både fysiskt, känslomässigt och mentalt när en konflikt sker och den behöver lösas på alla planen för att återhämtningen ska bli varaktig.

Konflikten för tandemaljen handlar om att ”inte vara tillåten att bita” med lite olika tema för de olika tänderna. Dels kategorierna hörntänder: inte fånga något, framtänder: inte hålla fast något och kindtänder: inte kunna finfördela något, men varje tand i sig har också sitt egna tema/ämne/område det hänger ihop med. 

I konfliktfasen så bryts emaljen ned och ger symtom som karies, tandröta, smärta. Det biologiska syftet med detta är att inte kunna märka tänderna. När sedan konflikten löser sig och vi går in i återhämtningsfasen så börjar hålen laga sig, vi kan känna smärta(ilningar) vid varm/kall, sött/syrligt och det kan bli svullnad.

Anledningen till att jag använde Sensodyne fluortandkräm en gång om dagen var just pga ilningar. Nu har jag länge bara använt tandkräm utan fluor och jag känner inga ilningar. Och eftersom hålen inte blir större så har jag inte i någon aktiv konflikt heller.

Det här är mycket spännande tycker jag och jag tittar på alla mina symtom ur detta perspektiv. Det lär mig jättemycket om mig själv och det som pågår i mig.

Vill du veta mer rekommenderar jag er att söka på metamedicin och/eller metahealth på nätet. Det finns även en bok i ämnet som du kan köpa för att få veta mer. ”Metamedicin – Hemligheten bakom cancer och andra sjukdomar” av Susanne Billander. Jag kan varmt rekommendera den!

Ja jag tycker inte speciellt synd om min tandläkare, men nog är det spännande när nya och oväntade saker möter våra trossatser och inlärda kunskaper.

/Johanna

Please follow and like us:

Hur kan vi lära oss att leva istället för att bara existera?

Tillhör du dem som ständigt har tankar som mal i huvudet?

De som funderar mycket, både på det som hänt och hur något ska bli. Som planerar, försöker lösa, styra och få kontroll på vardagen och det som händer genom att ständigt grubbla och tänka?

Då är du långt ifrån ensam!

De flesta av oss lever merparten av våra liv från huvudet och intellektet. En av anledningarna är att det logiska, intellektet och våra tankar räknas som det som är viktigast. Réne Descartes uttalande ”Cogito, ergo sum” – ”Jag tänker, alltså existerar jag” kan vara stor orsak till det. 

Och tittar vi på samhällets uppbyggnad så är det det som premieras.

En annan anledning är kopplingen till våra känslor. Jag har tidigare skrivit om hur tankar och känslor är nära kopplade till varandra och att känslor skapar tankar, som skapar nya känslor och nya tankar i en aldrig sinande ström.

Känslor med en låg frekvens känns tydligt och tungt i kroppen. De kan både kännas obehagliga och göra ont såväl fysiskt som känslomässigt, vilket vi vill har motstånd till. Det gör också att vi anstränger oss mentalt, både medvetet och omedvetet, för att försöka kontrollera och undvika det för att på så vis slippa smärtan.

Detta resulterar att vi både är fast mentalt i huvudet för att hitta lösningar och känslomässigt i kroppen på grund av motståndet till att känna det vi känner.

 

avslappningsbanner

 

Hur jag levde från huvudet och vad jag inte förstod

Innan jag påbörjade min inre resa 2006, men även under början av resan, var jag fast i mina känslor och jag levde från mitt huvud.

Om jag hamnade i en konflikt kunde jag fokusera på det som hänt genom att vrida och vända på allt som hade hänt. Jag var ledsen och undrade vad jag hade gjort för fel och vad jag kunde gjort annorlunda för att saker och ting blev som det blev.

Inte nog med att jag tog ansvar för hela situationen genom att tro att om jag hade gjort eller sagt annorlunda så hade saken varit annorlunda, utan jag gjorde även mig själv till ett offer för situationen. Och utifrån detta skapade jag även nya strategier för att försöka undvika situationer där jag kände mig dum, elak, otillräcklig, inte värdefull, viktig, älskad…you name it.

För mig, och för många andra, fanns och finns svaret på problemet i att tänka mer, räkna ut saker, försöka styra och kontrollera känslorna, livet, händelser, andra. Men det skapar bara mer av samma sak.

Idag vet jag att det berodde på att jag inte kände mig själv och förstod att tankar och känslor är skapande, inte bara av varandra, utan också av hela min situation.

Jag förstod inte heller att jag kan och hela tiden väljer vad jag tänker och faktiskt också vad jag ska känna.

Inte heller förstod jag att känslorna är meddelande från mig själv, till mig själv, om mig själv och att om jag släppte motståndet och tittade på grundorsaken till varför jag kände som jag gjorde, så försvann känslan mycket snabbare. Jag är inte fångad av känslan utan den bara ÄR där som en påminnelse om något.

När vi lever från våra känslomässiga och mentala program, som många pågår utan att vi faktiskt aktivt tänker, så blir vi lätta att kontrollera för andra. Genom deras ord och handlingar triggas antingen båda samtidigt, eller först det ena och sedan det andra av programmen, igång och på så sätt styrs vi dit vederbörande vill.

Att ständigt vara i huvudet och fast i motståndet till känslorna ger obalanser och fysiska symtom som smärta, spänningar, illamående, huvudvärk…ja listan kan göras lång.

Det här gör att vi inte kan leva helt och fullt, utan vi existerar endast.

Stillhet

Att leva istället för att bara existera

Att vara levande innebär att uppleva, känna, tänka, förnimma, älska, känna samhörighet med inte bara andra människor utan hela naturen och skapelsen, vara närvarande i kroppen, själen, anden, stunden och nuet. Att känna tillfredsställelse, lycka, glädje, men också sorg, ilska och rädsla utan att fördöma och förneka. Och allra viktigast, att vara i kontakt med sitt sanna JAG och sin inre röst/vägledning.

Vi behöver ha tillgång till och använda alla våra sinnen – tanke, känsla, hörsel, smak, doft, känsel, förnimmelse och kroppen – ja hela vårt väsen och varande för att vara helt levAnde och för att känna oss själva.

Jag har djupare och djupare förstått innebörden av det här under min resa. Med all kunskap jag inhämtat och alla de saker som naturligt kommer igenom mig så har detta sjunkit djupare in i mig och min kropp.

Jag kom till slutsatsen för ett tag sedan att det är ner i kroppen för att uppleva, känna och förnimma sig själv i kontakt med naturen som är svaret och lösningen på det här problemet. Och det roliga är att jag allt sedan dess har stött på både artiklar, webinar och människor som ytterligare har bekräftat den insikten.

Jag insåg också att detta är något som jag länge gjort helt naturligt och också naturligt började dela med mig av genom det jag skapade och erbjöd i mitt företag. Det är i det jag kände och känner mig sann, levAnde och en villkorslös kärlek till mig själv, andra och livet.

Med detta kom också insikten att jag både i mitt privatliv och i mitt företagande varit fullt upptagen med att ”försöka vara” genom att försöka tillfredsställa andra och göra saker på rätt sätt, så som jag lärt mig, ”så som de ska vara/göras” istället för att våga vara den jag sant ÄR och göra saker med min specifika, unika touch.

Brukar du också försöka tillfredsställa andra och göra saker ”rätt” eller ”så som de ska göras”?

 

Påfågelöga o blommaVad händer i kontakten med naturen?

När jag tillbringar tid i naturen, väljer att helt släppa tankarna(för de mentala programmen kan mata på trots att du går ut i naturen och inte väljer var du ska fokusera på) och fokusera på det som är runtomkring mig, samt på att känna, förnimma och uppleva med kroppen och sinnena, då händer det saker!

Jag landar i kroppen, allt blir tydligare och enklare, lösningar på problem kommer, kroppen slappnar av, hjärnan och sinnet slappnar av, kropp och själ blir ett tillsammans med det som finns runtomkring mig, sinnestillståndet förändras och jag känner lättare glädje, kärlek, tacksamhet och tillfredsställelse. Jag mår bättre till kropp, själ och ande, känner livsglädje, blir mer positiv och kan hantera tankar, känslor och händelser på ett mer konstruktivt sätt.

Har du en önskan om att uppleva detsamma?

Du har alla möjligheter att lära dig detsamma!

För mig är det viktigt att ge tillbaka kraften till människan själv. Jag vet av egen erfarenhet att kraften kommer när en har kontakt med sitt inre sanna JAG och sin inre röst/vägledning, för det finns svaret på vad som är rätt och fel för varje individ.

Meditation vid vattenJag skulle teoretiskt kunna förmedla den kunskap och visdom jag har, men jag vill mycket hellre att varje individ ska få möjligheten att uppleva och känna sig själv, sin kropp och dess signaler i kontakt med naturen, för att på så vis komma i kontakt med sitt sanna JAG och sin inre röst/vägledning. Det är där det blir till verklig visdom och kraft!

Därför riktar jag in mig på att erbjuda saker där den egna upplevelsen är det viktigaste, samtidigt som det ger människan ett verktyg som hon sedan kan använda sig själv av. Framförallt är det upplevelsen av sig själv i kontakt med naturen och dess cykler som är viktig.

Börjar vi med att teoretiskt lära oss något så kommer vår mentala förståelse och våra tankar begränsa oss till hur vi ska uppleva något. Gör vi tvärt om, börjar med upplevelsen och sedan lär oss teoretiskt så blir förståelsen djupare. Det blir till visdom istället för bara till vetskap. Vi har förkroppsligat kunskapen!

Jag vill gärna dela ett citat som jag fick i ett nyhetsbrev från TreeSisters, som för mig var en verklig bekräftelse på det jag redan vet i hela mitt system och som beskriver kärnan i det jag skrivit.

“When you consciously connect to Nature, 
you plug yourself into the most powerful source of energyknown to humanity 
and embrace the power and potential that lies within.”
~Tabi(tha) Jayne~

Idag finns det mycket forskning på vad naturen har för positiva effekter på vår hälsa, vårt välmående och vår livskvalité. Jag är övertygad om att det är något vi behöver använda oss mycket mer av än vad vi gör idag för att vi ska kunna undvika och minska obalanser, symtom och sjukdomar. För att skapa god hälsa och livskvalité och inte minst för att skifta från att bara existera till att leva.

Please follow and like us:

Boosta ditt system och få mer kraft!

Clean Master

Din kropps naturliga Clean Master app

I min mobiltelefon har jag installerat en App som heter Clean Master. Med hjälp av den kan jag boosta och rensa telefonen så att den fungerar bättre. Det är säkert flera av er som har den.

När jag la mig för att vila laddade jag plötsligt ner en liknelse med oss människor för det här.

Tänk vad mycket enklare och tydligare det varit för oss om vi kunnat installera en sådan app i oss människor!

När min telefon börjar gå långsamt och fungera sämre dyker det upp en notis från appen med ”your device performs badly, clean and boost your phone now” (eller liknande). Väl inne i appen har jag fyra olika val. Phone Boost, Junk Files, Antivirus och App manager.            

Häng med nu i liknelsen.

Telefon=kroppen/systemet  

 

Your divice performs poorly – Battery Low

När du kört på för länge, låtit telefonen/kroppen jobba på hårt, du känner att kraften börjar ta slut, ger signaler i form av fysiska symtom och minnet fungerar sämre. Det är ditt systems naturliga Clean Master app. Den ger oss väldigt TYDLIGA signaler, men av olika anledningar väljer vi många gånger att ignorera dem.

Nåväl systemet/appen signalerar ”your device performs poorly, Clean and boost your body/system now”

Telefonen signalerar också ”battery low” och du kopplar upp dig mot källan för att ladda upp batteriet. I det här fallet kopplar du upp dig mot naturen och jorden. Ner med rötter och grundningslina djupt ner i jorden varje dag. Så du börjar med det. Det är det allra enklaste.  

 

Boost Phone/Body/System

Därefter går du in i appen och väljer ”Boost Body/system”. Upp radas en massa saker du kan släppa och välja bort. Du väljer ”Tap to boost”, vilket du också fysiskt kan göra om du kan EFT eller någon annan av knackningsteknikerna som finns att tillgå. Där knackar du med dina fingrar på utvalda punkter, vilka hjälper till att boosta och frigöra i ditt system. Du väljer att vila för att kroppen/systemet ska boosta sig.

Efteråt får du bekräftelse ”Released 216,5 MB”  

 

Junk Files

Du ser dock att det finns mer att rensa och frige så du väljer ”Junk files”.

Appen räknar ut hur mycket som finns i ”memory boost”, ”cache junk”, ”residual junkfiles” – allt du samlar på dig under dagen såsom andras tankar, känslor, energier och värderingar som du släpar på, men också dina egna tankar och känslor som påverkar dig negativt.

Du väljer ”Clean Junk” 178 MB och släpper på det du just nu kan släppa på. Det kan du göra genom att dels släppa tillbaka det som tillhör andra tillbaka dit där det kommer ifrån och dels genom att titta på vad dina tankar och känslor egentligen säger och hur det får dig att agera och reagera. Du känner att systemet känns lättare och renare efteråt, men att det ändå finns något mer som tynger systemet.

 

App Manager

Så du kollar i App-managern.

Alla appar i dig är alla dina gamla mönster, värderingar, tankar och känslor som du har sparat i ditt system och som inte längre stödjer dig utan hindrar och drar ner dig istället. Dessa saker kommer från valda sanningar och olika värderingar – familjen, samhället, religiösa dogmer, nedärvt i vårat DNA, från nuvarande och tidigare liv, det kollektiva medvetandet mm.

Du väljer appar du vill avinstallera och trycker ”Uninstall”

Vissa av apparna känner du dig osäker på om du klarar dig utan medan andra går lätt att plocka bort. Det gör du genom att våga titta på vad dina symtom säger och vilka tankar och känslor som är kopplade till det och hur det får dig att agera och reagera. Det som inte längre gynnar dig kan du frige genom många olika metoder. Olika möjligheter är via sessioner, meditationer, massage med kroppskommunikation eller andra terapeutiska metoder som du både kan ta hjälp med eller lära dig själv.  

 

Antivirus

Till slut kollar du även in antivirusstatusen. Ibland signalerar den att ”All is safe”, men ibland finns det någon fil som är smittad.

Det är de relationsband som du har till andra eller andra har till dig. Du väljer att klippa dem om du har ont om tid eller så avlägsnar du dem helt genom att bli medveten om och se till vem och vad relationsbanden är/handlar om och kan släppa dem för gott.

 

Så nu har du rensat och boostat ditt system och kan fortsätta din dag.

Kom ihåg att lyssna på ditt systems naturliga ”Clean master app” och boosta och rensa det med jämna mellanrum, så du inte tappar så mycket kraft att det kan resultera i att hela systemet kraschar fullständigt!

Mer information om hur jag kan hjälpa dig och lära dig hämta kraft och rena dig, kan du få här i min blogg, på min FB-sida, på min hemsida och via mina utskick. Trycker du på ”Gå med”- knappen, på omslagsbilden längst upp på FB-sidan, kommer du åt dem alla liksom via hemsidan!

  /Johanna Senges

Please follow and like us: