shadow

Nya upptäckter och djupare förståelse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Förra året skrev jag ett inlägg om vinterns energi och hur vi kan hämta kraft genom det. Du kan läsa det här.

Bara för en har upptäckt något, som jag gjorde med vinterenergin förra året, betyder det inte att en inte kan upptäcka mer och fördjupa sin förståelse och upplevelse av en sak. Jag har fortsatt att känna in energierna i naturen och hos träden i varje årstid. Denna vinter upptäckte jag att jag inte kunde känna det som jag beskrev i blogginlägget förra året, och jag har funderat mycket på varför. Jag har också kommit upptäckt svaret på min fråga. Vintern sträcker sig från vintersolståndet den 22 december till vårdagjämningen den 20 mars och det jag upptäckt denna vintern är att det verkar vara två olika faser i vinterenergin.

Den första fasen är innan den 2 februari när fröet vaknar i jorden, och den andra fasen kommer efter. Min upplevelse förra året var av andra fasen. Just nu upplever jag återigen väntan, öppenheten, vilan och energin av vintern när jag är ute och går.

Hur är då vinterenergin i första fasen? Min upplevelse av den är att den var mörk, tyst, frånvänd och tom. Hela energin i träden är fokuserad i roten, eller fröna, djupt ner i jorden. Träden sträcker inte upp sig på samma vis för att ta emot genom krona och stam. Istället tar de emot energi från Moder Jord in genom rötterna till den samlade energin som vilar där. Det finns ingen väntan eller förväntan under den första fasen, utan bara ett varande, vilande och mottagande av helande och stärkande jordenergi.

Jag blir mer och mer fascinerad över hur jag om och om igen upptäcker och fördjupar min upplevelse och förståelse av livet och livets energi genom naturen. Det gör mig tacksam och förundrad.

/Johanna Senges

Please follow and like us:

Sommarenergin – Vad påverkar den?

Påfågelöga o blomma

I år har det varit en sval sommar med lite sol och en hel del regn. Men ändå har naturen anpassat sig till det och ger ut av all sin skönhet och energi till allt runtomkring.

I juni läste jag i tidningen att det skulle bli ont om honung för att det var så kallt och blött, men idag fick jag höra av en som pratat med en hobbybiodlare att det blir gott om honung. Hon hade också hört att det skulle vara ett dåligt år och hade inte kollat sin kupa så ofta. När sedan bina i hennes kupa hade börjat svärma tittade hon i kupan som då var överfull.

En anledning till det kan vara att det har funnits mycket blommor och som blommat väldigt länge i år. Rödklövern, som är min svärmors favoritblomma, brukar många gånger vara överblommade till när vi firar hennes födelsedag i början av juli, men i år blommar den fortfarande friskt så här i början av augusti.

Naturen anpassar sig och finner balansen i det som ÄR hela tiden. På något sätt växer och frodas blommor, växter och träd oavsett vad det är för förutsättningar. De har en uppgift och det är att ge ut det bästa de kan av sin specifika gåva till omgivningen/världen.

Sommarenergin är den vuxna energin som kommer med värme och ljus. Det är tiden då fröet ska förverkligas till blomma i full fägring. Att vara i sitt fulla, passionerade uttryck. Det är en aktiv, utåtriktad och social energi som för med sig mycket kommunikation, glädje och skratt. I år har värmen inte varit så närvarande, men genom att tända en eld, samla lite vänner, grilla, prata och skratta kan vi få värmen som hjälper till att öppna upp våra hjärtan och ge av oss själva i full blom och energi.

Men är det alltid så?

Nej. Jag har lagt märke till ett mönster jag haft de senaste två somrarna, där jag istället för att blomma ut, visa mig själv och uttrycka mig själv från den jag sant ÄR i hjärtat, har dragit mig tillbaka, gömt mig och inte uttryckt mig själv från mitt hjärta eller varit aktiv från mitt sanna JAG.

Jag har även dragit mig undan naturen där jag får kontakt med mig själv och istället valt att göra saker som tillfredsställer andra. Men varför vill jag inte ha kontakt med mig själv?

Det finns många svar på det.

Jag har sett smärtan och hur jag gör mig själv fel. Sett att jag inte köper mig själv, älskar och accepterar mig själv för precis den jag är och vågar blomma ut i full blom med hjälp av sommarens energi. Istället har jag dragit mig undan för att slippa möta den smärta jag bär i att bli avvisad, ensam och lämnade av nära och kära om jag ÄR i och uttrycker mitt sanna JAG, för det är det program jag haft med mig.

Hela detta år har det varit starka energier i omvälvning och de liksom den energi som är i varje årstid, hjälper till att öppna upp och pusha oss till att se och frige det vi dolt för oss själva. Vi har precis haft en blue fullmoon(den andra fullmånen på en månad) vars energi fortfarande påverkar oss och den hade så mycket starka energier av kärlek med sig. Kärlek till att öppna våra hjärtan, älska och köpa oss själva. Dessutom är flera planeter i retrograd, vilket jag har förstått genom att läsa på diverse astrologisidor påverkar oss starkt och ytterligare hjälper oss att se det vi döljer för oss själva.

Jag var med på TreeSisters fullmånemeditation via webben igår och den var helt fantastisk! De har det gratis varje månad, kolla länken här. Det var så mycket som släppte och jag tillät mig vara med smärtan och i det sårbara för att kunna öppna upp mitt hjärta och säga JA till mig själv.

Och idag fick jag genast en prövning av att bli avvisad väldigt kraftigt av en nära och kär person. Jag kunde känna smärtan och sorgen komma smygande, men jag noterade den och accepterade att den kom. Det jag också kunde, som var av avgörande betydelse, var att hålla mitt hjärta öppet med kärlek till personen som avvisade mig istället för att stänga hjärtat och kämpa i motstånd till smärtan. Jag lät mig älska mig själv och den andra och accepterade att personen i fråga valde att avvisa mig och uttrycka att hen inte ville ha mig i sitt liv.

Jag omfamnar min smärta och tillåter den. Och jag förstår både mentalt, känslomässigt och fysiskt att avvisandet inte beror på mig utan är den andras val som förmodligen beror på någon smärta hos den andra.

När jag fick syn på mitt mönster så har jag försiktigt börjat ta steg till att visa mig som jag är, stå ”naken och blottad” och göra handlingar där jag köper mig själv, älskar, accepterar och njuter av mig själv fullt ut som jag ÄR.

En energihandling har varit att stå naken i fullmånens sken för att sedan sova naken, vilket jag aldrig brukar göra. Det har gett mig en möjlighet att acceptera, älska och njuta av min kropp som den är. Jag har klätt mig i färgglada och lite uppseendeväckande kläder för att synas och nu ska jag göra min andra fasta för i år för att bli vän med att vara annorlunda/göra annorlunda än omgivningen gör för att det är bra för mig. Grejen med det är att vi ska åka på utflykt med min utökade familj, samt sedan umgås med familjemedlemmar på min sida några dagar och mat kommer vara en stor del i detta. Jag vet att det kommer komma frågor som jag brukar tycka är ifrågasättande kring detta, vilket givetvis blir en utmaning känslomässigt i mig.

Men jag väljer att göra det för att se mig själv på ett annat och nytt sätt.

Det är så mönster kan brytas!

Hur påverkas du av sommarens energi? Hur gömmer du dig själv? Köper du dig själv, älskar, accepterar och njuter av dig själv fullt ut?

Just nu kan träden och naturen hjälpa dig att öppna upp kroppen och hjärtat för att få kontakt både med dig själv, livet, kärleken och allt runtomkring dig! Känn in energin i din kropp och vad du förnimmer. Låt naturen visa dig det du behöver se, säg JA till de energier som hjälper till nu, säg JA till att upptäcka mer av dig själv!

Med Kärlek

/Johanna

 

Please follow and like us:

Äntligen sommar och värme efter en lång, kall vår!

Våren drog verkligen ut på tiden utan att ha det minsta bråttom till varken sol eller värme. Sommaren hann till och med träda in innan värmen kom med sin fulla kraft.

Vi människor har längtat! Beklagat oss över regnet, att det varit så kallt och att solen lyst med sin frånvaro. Vi har tyckt att nu får det väl ändå vara nog och många har bokat resor till mer solsäkra länder för att få det så efterlängtade.

Men naturen!

Naturen har inte bråttom. Den har inga krav, inget fördömande, ingen otålighet och inget motstånd till det som ÄR. Naturen anpassar sig efter de förutsättningar som presenteras i dess NU. Naturen minns inte tillbaka på somrar med mycket sol och värme eller regniga kalla sådana. Den har tålamod och följer årstidernas växlingar hur det än ser ut. Det är det som är att vara i flödet utan motstånd.

vitsippebanner

Vissa år exploderar naturen under våren och vi får all grönska på bara någon vecka. I år fick vi verkligen tid att njuta av vårens fägring. Av alla skira gröna nyanser och blommorna som slog ut en efter en. Jag brukar betrakta naturen och det som händer när jag är ute och går, men aldrig tidigare har jag lagt märke till att våren, precis som hösten, har mångfald i färgerna och nyanserna på träden.

Vårenergin är kraftfull. Det är en nystartsenergi som är full av växtkraft som stiger och trycker på för att få allt att börja att växa. Det är en ungdomlig och uppstartande energi som även påverkar oss människor – för vi är ju en del av naturen!

Våren tog som sagt tid på sig och jag har tonat in på naturen och vårenergin. Det som kom till mig var:

”Naturen har inte bråttom. Våren har tagit tid på sig. Den har väntat in oss så att vi ska hinna med i år. Inte går för snabbt fram, för då blir det för starkt för oss. Kraften blir för stark, trycket blir för starkt. Vi skulle inte palla det. Det skulle bli för mycket med ohälsa och obalans till följd. Årets energi i sig är stark och kraftfull och lägger vi då på en stark, uppåtstigande vårenergi, växtkraftsenergi, så skulle det bli ”smällar” för flera av oss. Våra system skulle inte orka. Det är så mycket starka energiförändringar som hänt och händer nu.

Naturen vet det. Naturen väntar in och tar steg för steg så vi ska hinna med.

Vi får möjlighet att riktigt SE det som händer i naturen. Hur träden slår ut vid olika tillfällen, de olika färgskiftningarna mellan de olika trädarterna och stegen ut till full lövnad. Träden har inte bråttom, de VET att allt händer i perfekt takt. De kan njuta av tiden, processen, färgerna, formerna, dofterna… Vi människor behöver också ha den tilliten till perfektionen i takten och vi kan använda oss av naturen för att lära oss detta.”

Nu har sommarens djupa och mörka grönska, med i stort sett samma nyans, trätt in i buskar, träd och snår.

underneath my summertree

Och om våren handlade om nystart, grodd och att börja växa så är det nu dags för tillväxt och att blomma ut i sin fulla potential. Sommarens energi ÄR STOR. Det är den vuxna expanderande energin som råder nu. Den är utåtriktad, engagerad och aktiv. Den är full med värme, glädje och samvaro. Trädens och växternas frukter/frön ska växa sig stora och kraftfulla.

Passa på att gå ut i naturen och ta in dess kraft och energi samtidigt som du är uppmärksam på hur det känns i din kropp. Där kan du få mycket information om dig själv!

Jag önskar dig en varm och skön sommar med mycket glädje, kärlek och njutning!

/Johanna

Please follow and like us:

Att följa trädens rytm ger kraft – Vinter

När jag är ute och strosar i naturen, promenerar för själens skull, så brukar jag vara uppmärksam och tona in på träden för att bli mer närvarande i nuet och mig själv. Jag brukar även sätta mig vid dem för att få information, rena mig och hämta kraft. Jag kan inte vara utan träden och kontakten med träden. De är så mycket mer än ”bara ett träd” för mig!

Stillhet och vinter

I lördags när jag var ute med hunden la jag märke till att naturen var så stilla. Ingen vind som gav trädens grenar ens någon liten rörelse.

Men jag kände att det var inte bara det!

Jag tonade in träden och naturen och det jag kände var väntan. En positiv väntan och glädje. Ett varande. Det var som att hela naturen och, framförallt, träden laddade sig och hela sitt varande.

Jag fortsatte låta kropp och mina sinnen vara uppmärksamma på naturen, speciellt träden då jag har lätt att ta in deras energi och visdom, under hela min promenad. Jag försökte ta in vad det var de väntade på.

Just nu är det vinter. Den tid på året då vi har perioden för vila och återhämtning av vår kraft. Och det är precis det träden och naturen gör nu, helt och hållet naturligt! Däremot har vi människor glömt bort den delen i oss och av oss.

Nu den 2 februari firas den gamla hedniska högtiden Imbolc. Vid denna tidpunkt vaknar fröet i jorden till liv och börjar förbereda sig för att börja växa. Det det börjar ”röra” sig i fröet och rötterna där trädens näring och energi vilar på vintern.

Väntan

Det jag kände i ”väntan” var just det. Väntan på det som komma skall. Väntan på att snart börja växa, ge ut och uttrycka sig igen.

Men i väntan fanns ingen otålighet över huvud taget, utan en positiv väntan med tillförsikt, vetskap och tillåtande av att låta allt ha sin naturliga gång. Att inte behöva skynda sig till något eller skynda sig att växa för att inte gå miste om/missa något. En visdom av att allt är perfekt planerat och att naturen bara vilar, hämtar kraft och förbereder sig i väntan på den rätta timingen och förhållandena för att börja växa och ge ut igen.

Och även om fröet, träden och växterna börjar förbereda sig så är det långt kvar till vårenergin träder in vid vårdagjämningen. Fortfarande är det tid att vila och hämta mer kraft. Att förbereda sig och ta ut en ny växtriktning för det nya växtåret.

Att tillåta sig bara vara, som den en ÄR

Jag satte mig så vid ett träd för att hämta kraft och komma i mer kontakt med mig själv och den energin som är nu. Jag började undersöka hur den var och kändes i mig.

Det jag kände var att träden tar det som självklart att bara få vara. En tillåtelse att få vara precis som de är utan att behöva göra om sig eller prestera för att få något. Det var istället en självklarhet att det skulle vara så och helt naturligt att de tillåter sig att vara så för att kunna växa, blomma och ge ut av sig själv och den unika uppgift de är här för.

Träden begränsar sig inte. De bara ÄR i den naturliga cykeln och frodas på bästa sätt, i sin unikhet, efter de förutsättningar de har i den miljö de växer oavsett regn, snö, blåst, åska, torka, sol, storm osv.

Och jag kunde känna detta så starkt i mig – att det är precis det jag ska vara och göra vid denna tiden, varje år, för att kunna ge ut och blomma för mig själv och andra senare.

Jag kunde också känna att: Ja, jag får lov att vila och återhämta mig här och nu, precis som jag är. Jag behöver inte prestera och göra om mig. Jag kan bara vara jag och det finns inget jag måste göra och inga krav på att jag ska prestera eller göra si eller så. Jag får och SKA vara JAG. Det är det som ÄR sant och naturligt!

Och vem är det då som sagt något annat? Det är självklart jag själv som ställt kraven och satt begränsningarna på att jag inte får, ska, borde göra så, tillåta det. Och de kommer från de program, tankar, känslor och mönster jag bär med mig, men det tillhör en annan historia… smiley

Tillåta mottagande

Då vi har hund så kommer jag ut i naturen varje dag och i söndags fortsatte jag min undersökning av energin för att få ännu mer information.

Jag såg att träden stod så raka och självklara med grenarna sträckta ut åt sidorna, riktigt spridda, som för att göra sig så stora och tillgängliga som möjligt. Men det var ingen utåtriktad kontaktskapande energi och jag fick använda alla mina sinnen för att kunna sätta ord på vad det är de gör.

Under vintern ger energin kraft till att vända sig inåt och kontemplera. Att få djupare kontakt med oss själva och den visdom vi bär inom oss, så det är inte interaktion med andra för utbyte på samma sätt som det handlar om på vår, sommar, sensommar och till viss del höst, det här är.

Nej, det handlar istället om att göra sig stor, öppen och mottaglig för ny kraft och energi från livskraften som strömmar till oss(och från oss) på ett annat sätt NÄR VI TILLÅTER OSS vara i vilande och återhämtning. Det är ett äkta och sant varAnde som ger oss den starkaste kraften inför tiden då vi ger ut.

Min blick fastnade på ett relativt ungt träd som verkligen sträckte ut sin topp och sina grenar, så öppet som möjligt, åt alla håll.

Jag fick en ingivelse att ställa mig likadant och kände genast att min kraft och fokus var tillbakadragen och vilade i mina rötter i jorden. Där fick jag vara i fred i lugn och ro. Samtidigt var hela min kropp stor, öppen och mottaglig för ny kraft och energi, som då kunde strömma in fritt och lätt genom mina grenar och stammen, ner till ”mig” i mina rötter. Där tog jag tillvara på kraften, energin och informationen som kom. I boken

Känslan av detta var fantastisk!

Jag insåg att även om det hela tiden strömmar kraft och energi till, från, mellan och genom oss, träden och allt levande hela tiden, så ser det olika ut de olika perioderna.

Processen

Tar vi träden som exempel ser vi tydligt vad som händer. Under vår, sommar, sensommar och till viss del höst behöver trädet ge av sin kraft långt ut till sina grenar och blad. Energin strömmar hela tiden utåt för att ge blommor, blad och frukt kraft att bli det de ska, till nytta för allt och alla – insekter, djur, människor osv.

När hösten kommer avtar kraften. Det finns inte lika mycket kvar i trädet för att ge ut, utan det behöver vila och återhämta sig för att kunna ge mer. Därför börjar energin/näringen dra sig tillbaka ner genom stammen, ner i rötterna och släpper sina löv för att förbereda sig för den kommande vintervilan. Skulle det inte göra det skulle det bli förfrysningsskador om kan leda till att hela trädet dör.

När trädet ger ut har det inte möjlighet att ta emot på samma vis som under vila. Och för att fullt ut kunna ta emot ny kraft och energi under vilan, så kan det inte heller ge ut som det gör under högsommaren och den växande perioden.

Inte heller tar eller kräver trädet att få kraften och energin, lika lite som det kräver att få för att ge ut.

Det tillåter helt enkelt de olika perioderna ha sin naturliga gång, för det vet att det behöver dem för att kunna växa, må bra, prestera och ge ut.

Människan

Det här är något vi människor tappat kontakten med alldeles för mycket! Vi ska ständigt vara på topp, hålla i gång, prestera, vara ute och ge av oss själva. Och av någon outgrundlig anledning ser vi på vila och återhämtning som något vi behöver och ska prioritera, utan som en svaghet.

Om vi tillåter oss själva att ta efter naturens och trädens naturliga rytm med vila och återhämtning, så som vi sant ÄR. Då kan vi hämta all den kraft och energi vi behöver för att kunna ta ut en ny växtriktning, så att vi kan växa, blomma, prestera och ge ut av oss själva i kontakt med den naturliga rytm som naturligt finns i oss och runt oss genom varje dag, varje månad, året och hela livet.

/Johanna Senges

Please follow and like us:

Höst

Please follow and like us: