shadow

Nya upptäckter och djupare förståelse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Förra året skrev jag ett inlägg om vinterns energi och hur vi kan hämta kraft genom det. Du kan läsa det här.

Bara för en har upptäckt något, som jag gjorde med vinterenergin förra året, betyder det inte att en inte kan upptäcka mer och fördjupa sin förståelse och upplevelse av en sak. Jag har fortsatt att känna in energierna i naturen och hos träden i varje årstid. Denna vinter upptäckte jag att jag inte kunde känna det som jag beskrev i blogginlägget förra året, och jag har funderat mycket på varför. Jag har också kommit upptäckt svaret på min fråga. Vintern sträcker sig från vintersolståndet den 22 december till vårdagjämningen den 20 mars och det jag upptäckt denna vintern är att det verkar vara två olika faser i vinterenergin.

Den första fasen är innan den 2 februari när fröet vaknar i jorden, och den andra fasen kommer efter. Min upplevelse förra året var av andra fasen. Just nu upplever jag återigen väntan, öppenheten, vilan och energin av vintern när jag är ute och går.

Hur är då vinterenergin i första fasen? Min upplevelse av den är att den var mörk, tyst, frånvänd och tom. Hela energin i träden är fokuserad i roten, eller fröna, djupt ner i jorden. Träden sträcker inte upp sig på samma vis för att ta emot genom krona och stam. Istället tar de emot energi från Moder Jord in genom rötterna till den samlade energin som vilar där. Det finns ingen väntan eller förväntan under den första fasen, utan bara ett varande, vilande och mottagande av helande och stärkande jordenergi.

Jag blir mer och mer fascinerad över hur jag om och om igen upptäcker och fördjupar min upplevelse och förståelse av livet och livets energi genom naturen. Det gör mig tacksam och förundrad.

/Johanna Senges

Please follow and like us:

Hur visar liv, liv på hösten?

aspbanner

Det här var en intressant fråga som dök upp i mitt medvetande på en promenad nyligen. Hur kan jag se liv på hösten när allting faller av, förmultnar och dör? Och svaret som dök upp var minst lika intressant och egentligen ganska självklar för mig som lärt om de fem elementen och dess teori.

På våren och sommaren är det väldigt enkelt att se i naturen hur liv visar liv.

Våren

Allt börjar växa, små skott skjuter upp ur jorden, trädens knoppar slår ut i små skira blad, djuren får ungar och växtkraftens energi vibrerar starkt av liv! Det blir helt enkelt mer och mer liv och rörelse både i naturen och hos oss människor.

Sommaren

Under sommaren fortsätter den här energin att visa liv genom mer ljus, värme och den aktivitet och tillväxt som sker.

Grödorna växer sig större och starkare, djurens ungar blir större och mer rörliga och livfulla. Och vi människor håller igång och är mer aktiva och sociala med varandra. Helt enkelt mycket ljus, värme, aktivitet och rörelse som starkt visar liv!

IMAG0697

Sensommaren

På sensommaren går kraften till att mer luta sig tillbaka i njutning och mognad. Fåglarnas ungar lämnar boet(om de inte redan har gjort det), frukterna på träd och grödor mognar och överflöd av mat är det sätt liv visar liv på vid den här tiden.

Hösten

Men så har vi då hösten. Tiden då allt i naturen släpper taget, förmultnar och dör.

Och det är just i det här som liv visar liv på hösten!

Träden och naturen vet att det är färdigt för den här gången. De vet att de behöver släppa taget om sina blad och fröer för att något nytt ska kunna komma. Att släppa taget, förmultna och dö är livskraftens process på hösten. Det är en förutsättning för att den ska kunna flöda och också ett resultat av att den flödar!

Höstens och livskraftens energi är förenat med en viss sorg och det kan vara smärtsamt att känna den. Men motståndet till att släppa taget om saker vi burit med oss länge, och den sorg det skapar, ger bara mer smärta inom oss och gör att livskraftens flöde stryps.

Sorgen är en del av livet. Och att släppa taget, förmultna och dö i det som är färdigt, är en del av livskraftens process där liv visar liv!

Det är en del av livsprocessen som är lika viktig för liv som rörelse och levande liv är!

aspbanner

Vintern

Lika så är det på vintern när det är kallt, mörkt och grått. Det frusna, mörka och tysta är det sätt liv visar liv på vintern. Det är här naturen vilar och hämtar kraft igen. Kraften samlas i fröet, i rötterna och skapar livskraftiga förutsättningar för det nya som ska komma.

Det är svårt att förklara hur, men livskraften flödar genom varje del av allt levande i universum i de här perioderna också.

Liv är den livskraft som flödar i oss, runt oss, genom oss och till och från oss, till och från allt levande i hela universum HELA tiden. Livskraften behöver flöda hela tiden, även genom döden, förmultningen, mörkret och vilan, annars blir det stagnation, ingen utveckling och tillväxt.

Låt livskraften flöda och visa liv genom den naturliga livsprocess som vi alla är en del av!

Använd hösten till att släppa taget om det du är färdig med och skapa liv i ditt liv genom döden av det som är klart, färdigt, slutfört och som inte längre tjänar och stödjer dig i ditt liv!

 

Sprakande, varma, färgglada höstkramar

/Johanna

Please follow and like us:

Äntligen sommar och värme efter en lång, kall vår!

Våren drog verkligen ut på tiden utan att ha det minsta bråttom till varken sol eller värme. Sommaren hann till och med träda in innan värmen kom med sin fulla kraft.

Vi människor har längtat! Beklagat oss över regnet, att det varit så kallt och att solen lyst med sin frånvaro. Vi har tyckt att nu får det väl ändå vara nog och många har bokat resor till mer solsäkra länder för att få det så efterlängtade.

Men naturen!

Naturen har inte bråttom. Den har inga krav, inget fördömande, ingen otålighet och inget motstånd till det som ÄR. Naturen anpassar sig efter de förutsättningar som presenteras i dess NU. Naturen minns inte tillbaka på somrar med mycket sol och värme eller regniga kalla sådana. Den har tålamod och följer årstidernas växlingar hur det än ser ut. Det är det som är att vara i flödet utan motstånd.

vitsippebanner

Vissa år exploderar naturen under våren och vi får all grönska på bara någon vecka. I år fick vi verkligen tid att njuta av vårens fägring. Av alla skira gröna nyanser och blommorna som slog ut en efter en. Jag brukar betrakta naturen och det som händer när jag är ute och går, men aldrig tidigare har jag lagt märke till att våren, precis som hösten, har mångfald i färgerna och nyanserna på träden.

Vårenergin är kraftfull. Det är en nystartsenergi som är full av växtkraft som stiger och trycker på för att få allt att börja att växa. Det är en ungdomlig och uppstartande energi som även påverkar oss människor – för vi är ju en del av naturen!

Våren tog som sagt tid på sig och jag har tonat in på naturen och vårenergin. Det som kom till mig var:

”Naturen har inte bråttom. Våren har tagit tid på sig. Den har väntat in oss så att vi ska hinna med i år. Inte går för snabbt fram, för då blir det för starkt för oss. Kraften blir för stark, trycket blir för starkt. Vi skulle inte palla det. Det skulle bli för mycket med ohälsa och obalans till följd. Årets energi i sig är stark och kraftfull och lägger vi då på en stark, uppåtstigande vårenergi, växtkraftsenergi, så skulle det bli ”smällar” för flera av oss. Våra system skulle inte orka. Det är så mycket starka energiförändringar som hänt och händer nu.

Naturen vet det. Naturen väntar in och tar steg för steg så vi ska hinna med.

Vi får möjlighet att riktigt SE det som händer i naturen. Hur träden slår ut vid olika tillfällen, de olika färgskiftningarna mellan de olika trädarterna och stegen ut till full lövnad. Träden har inte bråttom, de VET att allt händer i perfekt takt. De kan njuta av tiden, processen, färgerna, formerna, dofterna… Vi människor behöver också ha den tilliten till perfektionen i takten och vi kan använda oss av naturen för att lära oss detta.”

Nu har sommarens djupa och mörka grönska, med i stort sett samma nyans, trätt in i buskar, träd och snår.

underneath my summertree

Och om våren handlade om nystart, grodd och att börja växa så är det nu dags för tillväxt och att blomma ut i sin fulla potential. Sommarens energi ÄR STOR. Det är den vuxna expanderande energin som råder nu. Den är utåtriktad, engagerad och aktiv. Den är full med värme, glädje och samvaro. Trädens och växternas frukter/frön ska växa sig stora och kraftfulla.

Passa på att gå ut i naturen och ta in dess kraft och energi samtidigt som du är uppmärksam på hur det känns i din kropp. Där kan du få mycket information om dig själv!

Jag önskar dig en varm och skön sommar med mycket glädje, kärlek och njutning!

/Johanna

Please follow and like us:

Hur kan vi lära oss att leva istället för att bara existera?

Tillhör du dem som ständigt har tankar som mal i huvudet?

De som funderar mycket, både på det som hänt och hur något ska bli. Som planerar, försöker lösa, styra och få kontroll på vardagen och det som händer genom att ständigt grubbla och tänka?

Då är du långt ifrån ensam!

De flesta av oss lever merparten av våra liv från huvudet och intellektet. En av anledningarna är att det logiska, intellektet och våra tankar räknas som det som är viktigast. Réne Descartes uttalande ”Cogito, ergo sum” – ”Jag tänker, alltså existerar jag” kan vara stor orsak till det. 

Och tittar vi på samhällets uppbyggnad så är det det som premieras.

En annan anledning är kopplingen till våra känslor. Jag har tidigare skrivit om hur tankar och känslor är nära kopplade till varandra och att känslor skapar tankar, som skapar nya känslor och nya tankar i en aldrig sinande ström.

Känslor med en låg frekvens känns tydligt och tungt i kroppen. De kan både kännas obehagliga och göra ont såväl fysiskt som känslomässigt, vilket vi vill har motstånd till. Det gör också att vi anstränger oss mentalt, både medvetet och omedvetet, för att försöka kontrollera och undvika det för att på så vis slippa smärtan.

Detta resulterar att vi både är fast mentalt i huvudet för att hitta lösningar och känslomässigt i kroppen på grund av motståndet till att känna det vi känner.

 

avslappningsbanner

 

Hur jag levde från huvudet och vad jag inte förstod

Innan jag påbörjade min inre resa 2006, men även under början av resan, var jag fast i mina känslor och jag levde från mitt huvud.

Om jag hamnade i en konflikt kunde jag fokusera på det som hänt genom att vrida och vända på allt som hade hänt. Jag var ledsen och undrade vad jag hade gjort för fel och vad jag kunde gjort annorlunda för att saker och ting blev som det blev.

Inte nog med att jag tog ansvar för hela situationen genom att tro att om jag hade gjort eller sagt annorlunda så hade saken varit annorlunda, utan jag gjorde även mig själv till ett offer för situationen. Och utifrån detta skapade jag även nya strategier för att försöka undvika situationer där jag kände mig dum, elak, otillräcklig, inte värdefull, viktig, älskad…you name it.

För mig, och för många andra, fanns och finns svaret på problemet i att tänka mer, räkna ut saker, försöka styra och kontrollera känslorna, livet, händelser, andra. Men det skapar bara mer av samma sak.

Idag vet jag att det berodde på att jag inte kände mig själv och förstod att tankar och känslor är skapande, inte bara av varandra, utan också av hela min situation.

Jag förstod inte heller att jag kan och hela tiden väljer vad jag tänker och faktiskt också vad jag ska känna.

Inte heller förstod jag att känslorna är meddelande från mig själv, till mig själv, om mig själv och att om jag släppte motståndet och tittade på grundorsaken till varför jag kände som jag gjorde, så försvann känslan mycket snabbare. Jag är inte fångad av känslan utan den bara ÄR där som en påminnelse om något.

När vi lever från våra känslomässiga och mentala program, som många pågår utan att vi faktiskt aktivt tänker, så blir vi lätta att kontrollera för andra. Genom deras ord och handlingar triggas antingen båda samtidigt, eller först det ena och sedan det andra av programmen, igång och på så sätt styrs vi dit vederbörande vill.

Att ständigt vara i huvudet och fast i motståndet till känslorna ger obalanser och fysiska symtom som smärta, spänningar, illamående, huvudvärk…ja listan kan göras lång.

Det här gör att vi inte kan leva helt och fullt, utan vi existerar endast.

Stillhet

Att leva istället för att bara existera

Att vara levande innebär att uppleva, känna, tänka, förnimma, älska, känna samhörighet med inte bara andra människor utan hela naturen och skapelsen, vara närvarande i kroppen, själen, anden, stunden och nuet. Att känna tillfredsställelse, lycka, glädje, men också sorg, ilska och rädsla utan att fördöma och förneka. Och allra viktigast, att vara i kontakt med sitt sanna JAG och sin inre röst/vägledning.

Vi behöver ha tillgång till och använda alla våra sinnen – tanke, känsla, hörsel, smak, doft, känsel, förnimmelse och kroppen – ja hela vårt väsen och varande för att vara helt levAnde och för att känna oss själva.

Jag har djupare och djupare förstått innebörden av det här under min resa. Med all kunskap jag inhämtat och alla de saker som naturligt kommer igenom mig så har detta sjunkit djupare in i mig och min kropp.

Jag kom till slutsatsen för ett tag sedan att det är ner i kroppen för att uppleva, känna och förnimma sig själv i kontakt med naturen som är svaret och lösningen på det här problemet. Och det roliga är att jag allt sedan dess har stött på både artiklar, webinar och människor som ytterligare har bekräftat den insikten.

Jag insåg också att detta är något som jag länge gjort helt naturligt och också naturligt började dela med mig av genom det jag skapade och erbjöd i mitt företag. Det är i det jag kände och känner mig sann, levAnde och en villkorslös kärlek till mig själv, andra och livet.

Med detta kom också insikten att jag både i mitt privatliv och i mitt företagande varit fullt upptagen med att ”försöka vara” genom att försöka tillfredsställa andra och göra saker på rätt sätt, så som jag lärt mig, ”så som de ska vara/göras” istället för att våga vara den jag sant ÄR och göra saker med min specifika, unika touch.

Brukar du också försöka tillfredsställa andra och göra saker ”rätt” eller ”så som de ska göras”?

 

Påfågelöga o blommaVad händer i kontakten med naturen?

När jag tillbringar tid i naturen, väljer att helt släppa tankarna(för de mentala programmen kan mata på trots att du går ut i naturen och inte väljer var du ska fokusera på) och fokusera på det som är runtomkring mig, samt på att känna, förnimma och uppleva med kroppen och sinnena, då händer det saker!

Jag landar i kroppen, allt blir tydligare och enklare, lösningar på problem kommer, kroppen slappnar av, hjärnan och sinnet slappnar av, kropp och själ blir ett tillsammans med det som finns runtomkring mig, sinnestillståndet förändras och jag känner lättare glädje, kärlek, tacksamhet och tillfredsställelse. Jag mår bättre till kropp, själ och ande, känner livsglädje, blir mer positiv och kan hantera tankar, känslor och händelser på ett mer konstruktivt sätt.

Har du en önskan om att uppleva detsamma?

Du har alla möjligheter att lära dig detsamma!

För mig är det viktigt att ge tillbaka kraften till människan själv. Jag vet av egen erfarenhet att kraften kommer när en har kontakt med sitt inre sanna JAG och sin inre röst/vägledning, för det finns svaret på vad som är rätt och fel för varje individ.

Meditation vid vattenJag skulle teoretiskt kunna förmedla den kunskap och visdom jag har, men jag vill mycket hellre att varje individ ska få möjligheten att uppleva och känna sig själv, sin kropp och dess signaler i kontakt med naturen, för att på så vis komma i kontakt med sitt sanna JAG och sin inre röst/vägledning. Det är där det blir till verklig visdom och kraft!

Därför riktar jag in mig på att erbjuda saker där den egna upplevelsen är det viktigaste, samtidigt som det ger människan ett verktyg som hon sedan kan använda sig själv av. Framförallt är det upplevelsen av sig själv i kontakt med naturen och dess cykler som är viktig.

Börjar vi med att teoretiskt lära oss något så kommer vår mentala förståelse och våra tankar begränsa oss till hur vi ska uppleva något. Gör vi tvärt om, börjar med upplevelsen och sedan lär oss teoretiskt så blir förståelsen djupare. Det blir till visdom istället för bara till vetskap. Vi har förkroppsligat kunskapen!

Jag vill gärna dela ett citat som jag fick i ett nyhetsbrev från TreeSisters, som för mig var en verklig bekräftelse på det jag redan vet i hela mitt system och som beskriver kärnan i det jag skrivit.

“When you consciously connect to Nature, 
you plug yourself into the most powerful source of energyknown to humanity 
and embrace the power and potential that lies within.”
~Tabi(tha) Jayne~

Idag finns det mycket forskning på vad naturen har för positiva effekter på vår hälsa, vårt välmående och vår livskvalité. Jag är övertygad om att det är något vi behöver använda oss mycket mer av än vad vi gör idag för att vi ska kunna undvika och minska obalanser, symtom och sjukdomar. För att skapa god hälsa och livskvalité och inte minst för att skifta från att bara existera till att leva.

Please follow and like us:

Boosta ditt system och få mer kraft!

Clean Master

Din kropps naturliga Clean Master app

I min mobiltelefon har jag installerat en App som heter Clean Master. Med hjälp av den kan jag boosta och rensa telefonen så att den fungerar bättre. Det är säkert flera av er som har den.

När jag la mig för att vila laddade jag plötsligt ner en liknelse med oss människor för det här.

Tänk vad mycket enklare och tydligare det varit för oss om vi kunnat installera en sådan app i oss människor!

När min telefon börjar gå långsamt och fungera sämre dyker det upp en notis från appen med ”your device performs badly, clean and boost your phone now” (eller liknande). Väl inne i appen har jag fyra olika val. Phone Boost, Junk Files, Antivirus och App manager.            

Häng med nu i liknelsen.

Telefon=kroppen/systemet  

 

Your divice performs poorly – Battery Low

När du kört på för länge, låtit telefonen/kroppen jobba på hårt, du känner att kraften börjar ta slut, ger signaler i form av fysiska symtom och minnet fungerar sämre. Det är ditt systems naturliga Clean Master app. Den ger oss väldigt TYDLIGA signaler, men av olika anledningar väljer vi många gånger att ignorera dem.

Nåväl systemet/appen signalerar ”your device performs poorly, Clean and boost your body/system now”

Telefonen signalerar också ”battery low” och du kopplar upp dig mot källan för att ladda upp batteriet. I det här fallet kopplar du upp dig mot naturen och jorden. Ner med rötter och grundningslina djupt ner i jorden varje dag. Så du börjar med det. Det är det allra enklaste.  

 

Boost Phone/Body/System

Därefter går du in i appen och väljer ”Boost Body/system”. Upp radas en massa saker du kan släppa och välja bort. Du väljer ”Tap to boost”, vilket du också fysiskt kan göra om du kan EFT eller någon annan av knackningsteknikerna som finns att tillgå. Där knackar du med dina fingrar på utvalda punkter, vilka hjälper till att boosta och frigöra i ditt system. Du väljer att vila för att kroppen/systemet ska boosta sig.

Efteråt får du bekräftelse ”Released 216,5 MB”  

 

Junk Files

Du ser dock att det finns mer att rensa och frige så du väljer ”Junk files”.

Appen räknar ut hur mycket som finns i ”memory boost”, ”cache junk”, ”residual junkfiles” – allt du samlar på dig under dagen såsom andras tankar, känslor, energier och värderingar som du släpar på, men också dina egna tankar och känslor som påverkar dig negativt.

Du väljer ”Clean Junk” 178 MB och släpper på det du just nu kan släppa på. Det kan du göra genom att dels släppa tillbaka det som tillhör andra tillbaka dit där det kommer ifrån och dels genom att titta på vad dina tankar och känslor egentligen säger och hur det får dig att agera och reagera. Du känner att systemet känns lättare och renare efteråt, men att det ändå finns något mer som tynger systemet.

 

App Manager

Så du kollar i App-managern.

Alla appar i dig är alla dina gamla mönster, värderingar, tankar och känslor som du har sparat i ditt system och som inte längre stödjer dig utan hindrar och drar ner dig istället. Dessa saker kommer från valda sanningar och olika värderingar – familjen, samhället, religiösa dogmer, nedärvt i vårat DNA, från nuvarande och tidigare liv, det kollektiva medvetandet mm.

Du väljer appar du vill avinstallera och trycker ”Uninstall”

Vissa av apparna känner du dig osäker på om du klarar dig utan medan andra går lätt att plocka bort. Det gör du genom att våga titta på vad dina symtom säger och vilka tankar och känslor som är kopplade till det och hur det får dig att agera och reagera. Det som inte längre gynnar dig kan du frige genom många olika metoder. Olika möjligheter är via sessioner, meditationer, massage med kroppskommunikation eller andra terapeutiska metoder som du både kan ta hjälp med eller lära dig själv.  

 

Antivirus

Till slut kollar du även in antivirusstatusen. Ibland signalerar den att ”All is safe”, men ibland finns det någon fil som är smittad.

Det är de relationsband som du har till andra eller andra har till dig. Du väljer att klippa dem om du har ont om tid eller så avlägsnar du dem helt genom att bli medveten om och se till vem och vad relationsbanden är/handlar om och kan släppa dem för gott.

 

Så nu har du rensat och boostat ditt system och kan fortsätta din dag.

Kom ihåg att lyssna på ditt systems naturliga ”Clean master app” och boosta och rensa det med jämna mellanrum, så du inte tappar så mycket kraft att det kan resultera i att hela systemet kraschar fullständigt!

Mer information om hur jag kan hjälpa dig och lära dig hämta kraft och rena dig, kan du få här i min blogg, på min FB-sida, på min hemsida och via mina utskick. Trycker du på ”Gå med”- knappen, på omslagsbilden längst upp på FB-sidan, kommer du åt dem alla liksom via hemsidan!

  /Johanna Senges

Please follow and like us: