shadow

Mitt Träd

”Jag har ett träd.

Ett träd i mitt inre som visar mig hur jag mår.

Ett träd som hjälper mig, stöttar mig och ger mig kraft.

Ibland glömmer jag.

Glömmer att ta hand om mig själv och göra det som är bra för mig. Glömmer att sätta gränser gentemot andra. Glömmer att det är okej att säga Nej till andra för att säg Ja till mig själv. Glömmer att tycka om och älska mig själv.

Då separerar jag mig från alltet. Jag komprimerar mig själv och drar mig undan in i mitt skal. Vänder mig från världen och tror att jag är ensam… oälskad,.. oduglig… ovärdig…

Då slår jag på mig själv, sänker mig själv, anklagar mig själv, med mina tankar, för att inte vara bättre, tillräcklig, förståndig, omtänksam och en massa annat.

Men det är ingen sanning. Det kommer från det separerade tillståndet.

Livet speglar alltid till mig var jag är, vad jag gör och vad jag tillåter andra göra och vad som händer. Ibland ser jag inte det klart när livet speglar.

Då använder jag mitt träd.

Jag går till mitt träd i meditation och tittar på hur det ser ut, hur växtplatsen ser ut, om rötterna är starka och hur de är förankrade i jorden.

Jag tittar på stammen, på grenarna, bladen och kronan. På stabilitet, friskhet, storlek och om det finns något som begränsar eller när och vårdar.

Jag tittar på om djur eller växter gnager eller växer på trädet och tar kraft. Och jag undersöker mina tankar och känslor kring det jag ser och upptäcker.

Ibland målar jag ett träd med kritor, pennor eller andra färger. Då låter jag mitt inre träd få komma ut på papper och tala om hur det är. Det finns så mycket att utläsa bara i en enda bild på ett träd!

Trädet symboliserar mig. Och varje detalj mitt undermedvetna presenterar symboliserar någon eller någonting i mitt liv där jag tillåter att bli begränsad, komprimerad och separerad från alltet. Något jag lever i obalans, är osant eller ofri i.

När jag upptäckt hur det är så börjar jag omskapa i meditationen. Jag sjunker in i trädet och låter trädet ta över. Det får kraftiga rötter som är djupt rotade och i kontakt med alla andra träd runtomkring och hela vägen in till jordens mitt där den moderliga, trygga, ihopsamlande energi får stiga upp genom rötterna och fylla hela trädet.

Stammen blir stabil, kronan fyllig och stark, bladen gröna och friska. Hela trädet växer och sträcker sig högt upp mot himlen där den faderliga expanderande energi får kontakt och strömma ner genom kronan och fylla hela trädet.

Dessa energier får sedan strömma i trädet och genom trädet till allt och från allt tillbaka till trädet.

Efteråt känner jag mig stark och mer närvarande i mig själv och i nuet, i kontakt med alltet.

Det är så skönt.

Så fantastiskt att ha ett redskap att använda. Ett redskap som hjälper mig se var jag glömmer. Ett redskap som hjälper mig omskapa och förändra min inre värld.

Genom att omskapa min inre värld så börjar jag även omskapa min yttre verklighet. För jag blir uppmärksam och medveten om vad jag tänker, känner, gör resp. inte gör och tillåter resp. inte tillåter i mitt liv. Först då kan jag göra något åt det.

Jag är så tacksam för mitt inre träd och även för alla yttre träd. De kan hjälpa oss att rena vår energi, höja vårt sinnestillstånd och sätta oss i kontakt med oss själva, naturen och alltet där vi alla naturligt hör hemma!”

/Johanna

Please follow and like us:

Att mötas på djupet i naturen!

I två dagar har jag nu haft besök av en vän som jag träffat vid endast ett tillfälle tidigare för 4,5 år sedan.

Vi deltog i samma mindfulnesscoachutbildning i Göteborgs skärgård och klickade direkt. Sedan dess har vi bara haft kontakt med varandra via Facebook(så sett är det ett bra forum).

Min vän är väldigt trädgårds- och naturintresserad, har en egen trädgårdssida på Facebook och skriver sedan i våras i en tidning om trädgård.

Jag i min tur älskar att vandra i skogen, sitta vid träd, titta på naturens små och stora underverk i form av blommor, träd, djur, stenar osv. Här där jag bor har jag inom relativt kort avstånd tillgång till flera fantastiska platser och naturreservat som jag känt ett tag att jag skulle vilja visa min vän och hon har önskat att få se dessa platser jag delat om.

Så NU! Nu blev det av!

Trots att vi inte träffats mer än en gång så var det som att träffa en kär gammal vän!

Jag tog med henne ut till mina fantastiska platser, vi satt och mediterade i tystnad på Trollberget vid Åsnen, gick till Taxås klint vid Möckeln och tittade på Klockaregårdens trädgårdsbutik och Lantcafét i Ör.

Vid Åsnens strand

Vy från min meditationsplats på Trollberget

Vy från Taxåsklint vid Möckeln

Från Möckelns strand nedanför klinten

Vi dök djupt in i diskussioner om hur det är att leva som människa, om att vara närvarande i nuet och i det som händer, pågår och Är, om att göra sig själv medveten om att jag kan välja mina tankar och känslor och därmed mina handlingar, om att leva ett andligt liv samtidigt som vi lever det jordiska, att kunna släppa taget och att kunna hämta tillbaka sig själv med naturens hjälp då vi glömmer bort oss och tappar kontakten med naturen och helheten.

Vi båda har lärt oss olika verktyg, läst mycket och tagit hjälp på olika håll för att nå ett tillstånd och en känsla av inre frid och harmoni, men vi har olika erfarenheter med oss i vår ryggsäck. Ändå fungerade det här så bra och både jag och min vän uppskattade våra två dagar tillsammans!

Min vän berättade att hon hört andra säga att hon är en ”Sökare”, och just det uttrycket har jag själv använt och hört andra säga. Min vän tycker inte det är ett riktigt rätt uttryck för henne, vilket jag även hört andra säga.

Andra har kallat sig ”Finnare” istället – att de finner saker som stödjer dem i deras liv och det har jag tyckt varit ett bra uttryck att använda! Nu fick jag höra ännu en beskrivning som jag tycker passar min vän perfekt! Hon kallar sig en ”Varare”. Att kunna vara i nuet i full acceptans oavsett vad det är som pågår.

Jag tycker det är en fantastisk gåva att kunna ”Vara” helt och fullt i nuet oavsett om det stormar känslomässigt och finns avgrundssmärta med eller i en känner fullständig euforisk glädje! Dessa båda ytterligheter ligger så nära varandra, för i avgrundssmärtan och mörkret finns också ljuset och glädjen och tvärt om. Det är en naturens lag!

Just detta vet jag att min vän har erfarenhet av och försonats med och jag har aldrig mött någon som har en så närvarande, öppen och positiv attityd till livet och det som är, trots de erfarenheter hon gått igenom!

För mig är hon sann inspiration och glädje för hur jag mer kan lära mig möta livet och det som ÄR.

Det vi möter i våra liv ger oss möjligheter att hitta in till denna kärna!

Med glädje tackar jag för det mycket berikande besöket från en vän jag träffat endast en gång förut och jag är tacksam för den skönhet och värme Moder Natur visade och omslöt oss med när vi hämtade kraft, inspiration och glädje i hennes famn!

/Johanna

Please follow and like us:

Höst

Please follow and like us: