shadow

Från naturens skafferi

nässla

Våren har verkligen fått tid på sig att visa sin skönhet bit för bit. Grönskan har sakta fått spricka ut och måla naturen i härliga skira gröna nyanser. Örter och blommor har i tur och ordning visat sig, så vi på alla sätt och vis har kunnat njuta i lugn och ro av detta nya kraftfulla, istället för att allt har kommit på en gång!

Skördesäsongen i naturens skafferi har i allra högsta grad satt fart med nässlan som en av de allra första örterna som börjar växa. Förr i tiden var den ett väldigt viktig tillskott efter den långa hårda vintern här i norden. Den innehåller över 70 vitala ämnen som t.ex. klorofyll, kiselsyra, järn, magnesium, folsyra m.m.

Carl von Linné sägs ha använt nässlan till 41 olika åkommor och i Maria Trebens bok ”Hälsa ur Guds apotek” står att läsa: ”Om människorna visste vilken läkande kraft nässlan har, skulle de ej odla något annat än nässlor.”

Det säger en del om nässlans stärkande kraft och hur betydelsefull den måste ha varit för människorna förr i tiden, för de som haft tur nog att överleva vintern. Vi har inte det lika tufft, men nyttan för oss är lika stor!

Det finns en massa saker vi kan göra med nässlan. Vi kan t.ex.:

Torka den nässla

 • till te,
 • smula över gröt eller fil,  
 • ha den i bröd, smoothie mm

Använda den färsk

 • Göra soppa
 • Pesto
 • Baka med den
 • Smoothie
 • Örtsalt
 • Chips

Den går utmärkt att använda som en använder spenat. Dock använder jag den bara färsk okokt/olagad i smoothie.

Nässlan ses gärna som ogräs liksom kirskål, maskros, våtarv/nate m.fl växter vi har i och utanför trädgården. Många av dem kan vi äta upp istället för att förbanna dem.

Kirskål

 

Kirskålen är oerhört svår att bli av med om en väl har fått in den i trädgården, men den fungerar att använda till väldigt mycket.  Vi kan t.ex.

kirskål

 • Blanda i den i salladen(de späda bladen)
 • Pesto
 • Smoothie
 • Gratäng
 • Fräs med salt och vitlök i olja
 • Chips

 

 

 

 

Jag delar här ett recept på en enkel kirskålsgratäng och ett pestorecept.

Enkel Kirskålsgratäng

 • 1 liter kirskål
 • 1 liter vatten
 • ½ buljongtärning
 • 2 msk smör
 • Ostskivor
 • Ev. krydda efter smak

Förväll kirskålen 8-10 min. Häll av spadet ordentligt. Smält smöret i en låg vid kastrull och lägg i buljongtärningen och därefter de förvällda bladen. Ev. Krydda och rör om. Låt det puttra en stund. Lägg på ostskivorna och låt dem smälta. Klart. Servera bröd till.

Vildpesto

 • 4-6 portioner
 • 3-4 dl grovhackad örter efter smak
 • 1 dl pinjenötter, solrosfrön, cashewnötter, mandel eller andra nötter
 • 1-2 pressade vitlöksklyftor
 • Ev. 1 dl riven parmesan eller västerbottenost
 • 1-2 dl kallpressad ekologisk jungfruolivolja (eller testa annan vegetabilisk olja)
 • Salt och peppar

Mixa först nötter i en matberedare, tillsätt örterna, vitlök, ev ost, samt en del av oljan. Mixa och späd sedan med mer olja till önskad konsistens.

Förslag på örter att använda: Kirskål, granskott, rölleka blad, maskrosblad, nässla, nate/våtarv, hallonblad. Testa själv olika.

 

Granskott

Granens barr innehåller väldigt mycket C-vitamin och doftar väldigt uppiggande. På våren kan vi plocka granskotten och göra en massa saker med den. Kom ihåg att inte plocka från små granar och att fråga både träd och markägare om du får plocka!granskott

T.ex.

 

 • Sirap – både till mat och för att ta under vintern när vi är förkylda och har hosta
 • Medicinsk honung – förkylning och hosta
 • Baka granskottsbröd
 • Pesto
 • Te
 • Örtsalt

 

 

Här delar jag recept på medicinsk honung, hur du gör te på örter, granskottssirap(ett av många recept som finns)

Blomsterhonung/Medicinsk honung  

 • 2-3 dl honung
 • ½-1 dl färsk eller torkad ört

Lägg i en ren, torr glasburk och låt dra så länge som möjligt. Förvara i kylskåp.

Använd i bak, matlagning, i te eller dosera 1-2 tsk 3-6ggr/dag.

Medicinsk honung passar ypperligt till örter vid hosta och förkylning. Blandar du pressade vitlöksklyftor i honung har du ett bra immunstärkande medel i förkylningstider.

Tänk på att många av honungens verksamma ämnen förstörs vid temperatur över 37-40 grader.

 

Infusion på örter(Te)

 • 1-2 tsk torkad ört (dubbelt av färska) till 2,5 dl vatten

Koka upp vattnet och slå över örterna. Låt dra under lock ca 10 min

Används t.ex. till te, att badda med, omslag

 

Granskottssirap

½ liter vatten

100 g färska granskott

Ca 2 ½ dl socker

Låt granskotten ligga i vatten en stund så eventuella småkryp försvinner. Lägg sedan skotten i en kastrull och häll på kallt vatten. Låt sjuda på låg värme utan lock tills vätskan har kokat ner till hälften (ca 20 min). Sila bort örterna och lägg på komposten. Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker, låt stå kvar på spisen under omrörning tills sockret löst sig och du har fått en lätt sirapsartad konsistens. Förvara i flaska i frysen (konsistensen blir segare när den varit i frysen). Det går även använda andra blommor och örter t.ex. maskros.

Använd som hostmedicin, i te, på brieost med rödvin, i mat, i bakning eller på glass.

 

Här nedan delar jag också ett recept på örtsalt, samt ger tips på andra ätbara gröna blad.

Örtsalt

 • Ca 1 dl salt, gärna havssalt
 • Ca 1 dl blomblad eller ört

Mixa ihop tills bladen krossats helt och saltet fått färg

Förvara i rumstemperatur i ren glasburk.

Använd i matlagning och ev. som badsalt

 

Förslag på Gröna blad till t.ex. smoothie, pesto, sallad

Spenat

Sallad

Nate/våtarv                        c-vitaminrik, krispig,

Morotsblast                        går frysa utan att förvälla

Palsternacksblast

Rödbetsblast

Rädisblast

Kirskål                                 pesto, chips, sallad, gratäng, fräs med salt och vitlök i olja

Ängssyrablad

Maskrosblad                       Svenska motsvarigheten till ruccola

Nässla                                 soppa, pesto, chips, smoothie,

Röllikablad

Måra

Bokblad                               på våren

Björkblad                            på våren

Granskott                            fräs lätt med lök & champinjoner, i viltgryta, egen sillinläggning

Hallonblad                          nya skott

Rallarros/Mjölkört

Svartvinbärsblad

 

OBS! Jag vill påpeka att det är vars och ens ansvar att ta reda på hur växterna ser ut och vara säker på att det går att äta. Likaså om du använder någon ört i medicinskt syfte så är det på eget ansvar. Har du dessutom en sjukdom rekommenderar jag dig att konsultera en läkare innan du börjar på!

Lycka till!

Johanna

 

Please follow and like us:

Hur jag upptäckte mer av den jag naturligt ÄR!

Livet är en fantastisk resa i att upptäcka vad vi sant ÄR.

Varje dag, i varje sak, i varje situation ges vi möjlighet att upptäcka mer och mer av den vi naturligt ÄR.

Vissa saker är fullständigt naturliga för oss och vi känner instinktivt att det är en sann del av oss själv, något vi gör och ÄR naturligt. Andra saker kan vi också instinktivt känna som inte sanna och naturliga för oss.

Däremellan har vi ett brett register av saker som vi har olika åsikter om som ”inte roliga”, ”jag klarar inte”, ”det är inget för mig”, ”det är för svårt” osv. Dessa värderingar gör att vi många gånger låter bli att prova på och göra saker. Oftast grundar sig dessa värderingar både på rädslor för att misslyckas, vad andra ska tycka och tänka, inte känna oss tillräckligt bra/duktiga eller andra liknande saker.

Att känna sig trygg i situationen är också en stark bidragande faktor i att låta bli att prova nya saker och utmana sig själv. Ovan nämnda värderingar hjälper då till att legitimera att vi kan stanna kvar i den trygghet vi har i det vana.

Men tänk om vi faktiskt kan mycket mer än vi tror och tycker om oss själva?

 

Min utbildning – halschakrat, vårt kommunikationscenter.

När jag gick tredje året på min utbildning så jobbade vi igenom chakrasystemet. Vi lärde oss om innehållet och betydelsen för varje chakra, samt gjorde övningar för att balansera oss och förstå deras specifika energi. På grund av olika blockeringar och obalanser i de olika chakrana var en del svårare och andra lättare att jobba med.

Min största svårighet var halschakrat som har med vår kommunikationsförmåga och vårt personliga uttryck att göra. Två av övningarna vi gjorde till halschakrat var dels att skriva ett tal om något vi brann för och som vi sedan skulle framföra inför de andra i gruppen. Och dels sångövningar som syftade till att vi skulle hitta vår specifika, unika ton.

När jag skulle skriva mitt tal hade jag oerhört svårt att komma igång och skriva. Till slut gjorde jag två teckningar för att öppna upp för skrivandet. Båda teckningarna var på en människa(mig själv) där en endast såg halsen, hakan, munnen och lite av näsan.

2015-05-05 14.37.37_resized

På den första bilden har halsen en taggtråd snurrad flera varv runt sig och även stämbanden är av taggtråd, allt fastnar i halsen och inget kom ut ur den öppna munnen. Jag ritade ett kryss över och gjorde bild två.
På den andra bilden har jag klippt upp taggtråden, låter stämbanden vibrera och det som fastnat i halsen komma ut genom munnen i form av toner. Först därefter släppte det och jag kunde formulera mitt tal och få ned det på papper.
Att sedan hålla talet var inga svårigheter.
När vi sedan skulle ha sångövningarna så kände jag sådant motstånd och ilska över att behöva göra det. Även om jag var fullständigt trygg i gruppen och hade sjungit en egenskriven visa för dem när vi slutade andra året, så var det oerhört jobbigt även om alla sjöng samtidigt.
Det handlade om att hitta vår egen röst, vår egen unika och specifika ton, vilket var väldigt utlämnande. Att visa MIG och inte göra efter en färdig ”så skall det vara”-mall.

Min tro och mina föreställningar om mig själv!

När jag var liten sjöng jag i kör och även solo, men jag vågade aldrig visa mig. Och jag ansåg mig inte heller vara så duktig eller ha en bra röst. Hålla tonen, rytmen och stämmor har jag dock hela tiden känt att jag kan.

Nu några år har jag har gått och känt att jag vill ta sång/tallektioner för att både ha en bra sång- och talteknik. Inte för att jag skulle sjunga inför folk. Jag ville också hitta min naturliga och unika röst/ton – den som jag hade så stort motstånd till att undersöka under utbildningen.

Jag har intentionen att uttrycka mitt sanna JAG fullt ut i alla delar under det här året och det innebär att jag behöver kliva ur min komfortzon och undersöka för mig otrampade stigar och områden.

Att börja ta tal-/sånglektioner är ett kliv utanför komfortzonen. Det är väldigt många tankar, ifrågasättanden, åsikter och värderingar som har kommit upp till ytan.

Eftersom jag håller en del webinar och föredrag så var fokuset att jag skulle få en bra talteknik för att på så vis kunna spara min röst och höras bättre, men det är i själva sången jag har upptäckt så mycket mer av den jag naturligt ÄR!

Bland annat har jag gått och trott att jag ligger i altstämma, men det visade sig att jag ligger i sopranstämma. Jag har ett otroligt brett register med mycket kraft i rösten.

Jag har utmanat mig och lämnat ut mig själv, inte bara inför sångcoachen(som är en konsert- och operasångerska och sångpedagog utbildad i England, Tyskland och Sverige) utan också inför människor jag aldrig träffat på en sångarträff sångpedagogen håller i.

Dels sjöng jag min egenkomponerade visa för sångpedagogen vid första tillfället, blottande in i själen av den jag ÄR. Vid tredje tillfället sa jag till henne att jag skrålade med till Ave Maria på Spotify, varpå hon tyckte att ”då tycker jag att vi provar den”.

De tankar och den nervositet som dök upp i min kropp då var väldigt talande! ”Men inte tror du väl att DU kan sjunga den!”, ”Tar du dig inte vatten över huvudet nu?” osv. Både egna och andras ord som ringde i tankarna.

Sättningen jag hade sjungit till var lägre än den sättning hon hade noter på.

Och vet ni vad! Jag klarade av att sjunga den!

Dessutom sjöng jag den inför dem jag aldrig förr träffat. Visst inser jag att jag har mycket kvar att lära och putsa på när det gäller att sjunga, men för mig har det inte funnits i min föreställningsvärld att jag skulle kunna framföra den typen av stycken och kunna träffa tonerna så klart.

Jag har hittat min naturliga, sanna röst och ton. Jag tycker det är fantastiskt roligt och vi utmanar mig än mer med andra stycken med stort omfång, t.ex Summertime som jag övar tillsammans med Malena Ernman på Spotify.

Jag känner sån glädje och inspiration att jag kommer fortsätta utveckla min sång och nu har till och med tanken snuddat mig att jag någon gång i framtiden vill utmana mig med att sjunga inför människor som ett framträdande.

Så Pippis ord: ”Det har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert!” är kanske en bra devis att ha med sig för att våga prova och utmana sig själv för att upptäcka mer av sig själv och den vi naturligt ÄR.

Så vad har DU för föreställningar om dig själv?

Vad skulle du vilja testa, men som du låter bli att prova för att du har något mentalt program som matar dig med diverse undanflykter?

Våga utmana dig själv och upptäck mer av vad du naturligt ÄR och INTE ÄR!

Please follow and like us: