
Våren har verkligen fått tid på sig att visa sin skönhet bit för bit. Grönskan har sakta fått spricka ut och måla naturen i härliga skira gröna nyanser. Örter och blommor har i tur och ordning visat sig, så vi på alla sätt och vis har kunnat njuta i lugn och ro av detta nya kraftfulla, istället för att allt har kommit på en gång!
Skördesäsongen i naturens skafferi har i allra högsta grad satt fart med nässlan som en av de allra första örterna som börjar växa. Förr i tiden var den ett väldigt viktig tillskott efter den långa hårda vintern här i norden. Den innehåller över 70 vitala ämnen som t.ex. klorofyll, kiselsyra, järn, magnesium, folsyra m.m.
Carl von Linné sägs ha använt nässlan till 41 olika åkommor och i Maria Trebens bok ”Hälsa ur Guds apotek” står att läsa: ”Om människorna visste vilken läkande kraft nässlan har, skulle de ej odla något annat än nässlor.”
Det säger en del om nässlans stärkande kraft och hur betydelsefull den måste ha varit för människorna förr i tiden, för de som haft tur nog att överleva vintern. Vi har inte det lika tufft, men nyttan för oss är lika stor!
Det finns en massa saker vi kan göra med nässlan. Vi kan t.ex.:
- till te,
- smula över gröt eller fil,
- ha den i bröd, smoothie mm
Använda den färsk
- Göra soppa
- Pesto
- Baka med den
- Smoothie
- Örtsalt
- Chips
Den går utmärkt att använda som en använder spenat. Dock använder jag den bara färsk okokt/olagad i smoothie.
Nässlan ses gärna som ogräs liksom kirskål, maskros, våtarv/nate m.fl växter vi har i och utanför trädgården. Många av dem kan vi äta upp istället för att förbanna dem.
Kirskål
Kirskålen är oerhört svår att bli av med om en väl har fått in den i trädgården, men den fungerar att använda till väldigt mycket. Vi kan t.ex.
- Blanda i den i salladen(de späda bladen)
- Pesto
- Smoothie
- Gratäng
- Fräs med salt och vitlök i olja
- Chips
Jag delar här ett recept på en enkel kirskålsgratäng och ett pestorecept.
Enkel Kirskålsgratäng
- 1 liter kirskål
- 1 liter vatten
- ½ buljongtärning
- 2 msk smör
- Ostskivor
- Ev. krydda efter smak
Förväll kirskålen 8-10 min. Häll av spadet ordentligt. Smält smöret i en låg vid kastrull och lägg i buljongtärningen och därefter de förvällda bladen. Ev. Krydda och rör om. Låt det puttra en stund. Lägg på ostskivorna och låt dem smälta. Klart. Servera bröd till.
Vildpesto
- 4-6 portioner
- 3-4 dl grovhackad örter efter smak
- 1 dl pinjenötter, solrosfrön, cashewnötter, mandel eller andra nötter
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- Ev. 1 dl riven parmesan eller västerbottenost
- 1-2 dl kallpressad ekologisk jungfruolivolja (eller testa annan vegetabilisk olja)
- Salt och peppar
Mixa först nötter i en matberedare, tillsätt örterna, vitlök, ev ost, samt en del av oljan. Mixa och späd sedan med mer olja till önskad konsistens.
Förslag på örter att använda: Kirskål, granskott, rölleka blad, maskrosblad, nässla, nate/våtarv, hallonblad. Testa själv olika.
Granskott
Granens barr innehåller väldigt mycket C-vitamin och doftar väldigt uppiggande. På våren kan vi plocka granskotten och göra en massa saker med den. Kom ihåg att inte plocka från små granar och att fråga både träd och markägare om du får plocka!
T.ex.
- Sirap – både till mat och för att ta under vintern när vi är förkylda och har hosta
- Medicinsk honung – förkylning och hosta
- Baka granskottsbröd
- Pesto
- Te
- Örtsalt
Här delar jag recept på medicinsk honung, hur du gör te på örter, granskottssirap(ett av många recept som finns)
Blomsterhonung/Medicinsk honung
- 2-3 dl honung
- ½-1 dl färsk eller torkad ört
Lägg i en ren, torr glasburk och låt dra så länge som möjligt. Förvara i kylskåp.
Använd i bak, matlagning, i te eller dosera 1-2 tsk 3-6ggr/dag.
Medicinsk honung passar ypperligt till örter vid hosta och förkylning. Blandar du pressade vitlöksklyftor i honung har du ett bra immunstärkande medel i förkylningstider.
Tänk på att många av honungens verksamma ämnen förstörs vid temperatur över 37-40 grader.
Infusion på örter(Te)
- 1-2 tsk torkad ört (dubbelt av färska) till 2,5 dl vatten
Koka upp vattnet och slå över örterna. Låt dra under lock ca 10 min
Används t.ex. till te, att badda med, omslag
Granskottssirap
½ liter vatten
100 g färska granskott
Ca 2 ½ dl socker
Låt granskotten ligga i vatten en stund så eventuella småkryp försvinner. Lägg sedan skotten i en kastrull och häll på kallt vatten. Låt sjuda på låg värme utan lock tills vätskan har kokat ner till hälften (ca 20 min). Sila bort örterna och lägg på komposten. Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker, låt stå kvar på spisen under omrörning tills sockret löst sig och du har fått en lätt sirapsartad konsistens. Förvara i flaska i frysen (konsistensen blir segare när den varit i frysen). Det går även använda andra blommor och örter t.ex. maskros.
Använd som hostmedicin, i te, på brieost med rödvin, i mat, i bakning eller på glass.
Här nedan delar jag också ett recept på örtsalt, samt ger tips på andra ätbara gröna blad.
Örtsalt
- Ca 1 dl salt, gärna havssalt
- Ca 1 dl blomblad eller ört
Mixa ihop tills bladen krossats helt och saltet fått färg
Förvara i rumstemperatur i ren glasburk.
Använd i matlagning och ev. som badsalt
Förslag på Gröna blad till t.ex. smoothie, pesto, sallad
Spenat
Sallad
Nate/våtarv c-vitaminrik, krispig,
Morotsblast går frysa utan att förvälla
Palsternacksblast
Rödbetsblast
Rädisblast
Kirskål pesto, chips, sallad, gratäng, fräs med salt och vitlök i olja
Ängssyrablad
Maskrosblad Svenska motsvarigheten till ruccola
Nässla soppa, pesto, chips, smoothie,
Röllikablad
Måra
Bokblad på våren
Björkblad på våren
Granskott fräs lätt med lök & champinjoner, i viltgryta, egen sillinläggning
Hallonblad nya skott
Rallarros/Mjölkört
Svartvinbärsblad
OBS! Jag vill påpeka att det är vars och ens ansvar att ta reda på hur växterna ser ut och vara säker på att det går att äta. Likaså om du använder någon ört i medicinskt syfte så är det på eget ansvar. Har du dessutom en sjukdom rekommenderar jag dig att konsultera en läkare innan du börjar på!
Lycka till!
Johanna