shadow

Hur visar liv, liv på hösten?

aspbanner

Det här var en intressant fråga som dök upp i mitt medvetande på en promenad nyligen. Hur kan jag se liv på hösten när allting faller av, förmultnar och dör? Och svaret som dök upp var minst lika intressant och egentligen ganska självklar för mig som lärt om de fem elementen och dess teori.

På våren och sommaren är det väldigt enkelt att se i naturen hur liv visar liv.

Våren

Allt börjar växa, små skott skjuter upp ur jorden, trädens knoppar slår ut i små skira blad, djuren får ungar och växtkraftens energi vibrerar starkt av liv! Det blir helt enkelt mer och mer liv och rörelse både i naturen och hos oss människor.

Sommaren

Under sommaren fortsätter den här energin att visa liv genom mer ljus, värme och den aktivitet och tillväxt som sker.

Grödorna växer sig större och starkare, djurens ungar blir större och mer rörliga och livfulla. Och vi människor håller igång och är mer aktiva och sociala med varandra. Helt enkelt mycket ljus, värme, aktivitet och rörelse som starkt visar liv!

IMAG0697

Sensommaren

På sensommaren går kraften till att mer luta sig tillbaka i njutning och mognad. Fåglarnas ungar lämnar boet(om de inte redan har gjort det), frukterna på träd och grödor mognar och överflöd av mat är det sätt liv visar liv på vid den här tiden.

Hösten

Men så har vi då hösten. Tiden då allt i naturen släpper taget, förmultnar och dör.

Och det är just i det här som liv visar liv på hösten!

Träden och naturen vet att det är färdigt för den här gången. De vet att de behöver släppa taget om sina blad och fröer för att något nytt ska kunna komma. Att släppa taget, förmultna och dö är livskraftens process på hösten. Det är en förutsättning för att den ska kunna flöda och också ett resultat av att den flödar!

Höstens och livskraftens energi är förenat med en viss sorg och det kan vara smärtsamt att känna den. Men motståndet till att släppa taget om saker vi burit med oss länge, och den sorg det skapar, ger bara mer smärta inom oss och gör att livskraftens flöde stryps.

Sorgen är en del av livet. Och att släppa taget, förmultna och dö i det som är färdigt, är en del av livskraftens process där liv visar liv!

Det är en del av livsprocessen som är lika viktig för liv som rörelse och levande liv är!

aspbanner

Vintern

Lika så är det på vintern när det är kallt, mörkt och grått. Det frusna, mörka och tysta är det sätt liv visar liv på vintern. Det är här naturen vilar och hämtar kraft igen. Kraften samlas i fröet, i rötterna och skapar livskraftiga förutsättningar för det nya som ska komma.

Det är svårt att förklara hur, men livskraften flödar genom varje del av allt levande i universum i de här perioderna också.

Liv är den livskraft som flödar i oss, runt oss, genom oss och till och från oss, till och från allt levande i hela universum HELA tiden. Livskraften behöver flöda hela tiden, även genom döden, förmultningen, mörkret och vilan, annars blir det stagnation, ingen utveckling och tillväxt.

Låt livskraften flöda och visa liv genom den naturliga livsprocess som vi alla är en del av!

Använd hösten till att släppa taget om det du är färdig med och skapa liv i ditt liv genom döden av det som är klart, färdigt, slutfört och som inte längre tjänar och stödjer dig i ditt liv!

 

Sprakande, varma, färgglada höstkramar

/Johanna

Please follow and like us:

Dimmig höstmorgon

Idag var det en sådan där morgon. En tyst och stilla morgon där dimman omslöt en med sin gråa massa. Inte en vindpust är närvarande som rör runt i trädens grenar och bladverk. Det känns nästan som om tiden och hela världen har stannat.

Jag blir alltid berörd in på djupet av dessa morgnar.

Något inom mig väcks och jag får kontakt med mer av mig själv. Även träden är stilla, inlyssnande och inkännande på omgivning. Det är som om hela naturen vilar in i sig själv för att få mer kontakt med en inre visdom som sedan kommer göra att allt ses klarare när väl dimman lättar.

Dimman – ett av naturens sätt att hjälpa oss att få kontakt med vårt innersta djupa JAG.

Foggy trees

/Johanna

 

Please follow and like us: