shadow

Min stackars tandläkare…

Igår var jag hos tandläkaren.

Denna gång var det lite mer än ett år sedan jag var hos honom och både han och jag var lite småspända för hur det ska se ut i munnen. Jag nog mer av nyfikenhet och han mer oro.

Nu hör det till saken att jag inte använder fluor. Jag sköljer inte fluor(gjorde inte det som barn heller), tar inga extra fluortabletter, använder inte fluortandkräm och låter honom inte sätta bananlack på min tänder heller.

Detta ämne debatteras ganska mycket fram och tillbaka när jag är hos honom av förståelig orsak, men det sker med full respekt och en skämtsam ton. Trots allt så känner vi varandra lite sedan innan eftersom han bott granne med min mamma förut.

Jag har sedan länge, säkert mer än åtta år tillbaka, haft sk initialer – början till hål och de har han övervakat noga så de inte utvecklat sig mer. Jag kommer ihåg första gången vi började diskutera det här med fluor. Han ville att jag skulle ta extra fluor i tablettform, vilket jag sa att jag inte tänkte göra. Han sa då: ”men du sköljer väl med fluor då i alla fall”, vilket jag sa att jag inte gjorde heller. Men jag berättade att jag använde fluortandkräm… i alla fall en gång om dagen.

Det var väl inte riktigt vad han hade förväntat sig att höra och därtill ville jag inte ha någon bananlack. Givetvis fick jag en liten föreläsning om fluorets förträfflighet och hur viktigt det var att använda det.

Detta gjorde ju att han allt sedan dess är väldigt observant och lite orolig varje gång jag kommer. Allt sedan den första gången vi diskuterade fluoret så har det inte hänt någonting med mina initialer!

Jag ska säga att förra gången jag var där var jag lite nervös, för det hade gått tre år sedan jag var där sist, men allt såg bra ut.  Och det var likadant den här gången också. Ingenting hade hänt!

Han tycker ju det är lite märkligt att initialerna utvecklas till hål och han frågar om jag äter mycket fisk då det är en del naturligt fluor i det. Visst äter jag en del, men inte super mycket. Då frågar han om jag har egen brunn, för där kan det finnas naturlig hög halt av fluor, men det har jag inte heller.

Ha sa att tänderna såg fina ut, att det inte fanns så mycket tandsten och jag hade ingen salivsten på insidan av framtänderna i underkäken heller. Då sa jag skämtsamt till honom att det beror nog på att jag inte använder fluor, varpå han svarade: ”Jag visste du skulle säga det, men vi får se hur det är när röntgenbilderna kommer.” Men som sagt. Det fanns inget att hitta där.

När jag frågade om han inte tyckte det var intressant att jag inte utvecklar hål trots att jag inte använder fluor alls idag, har egen brunn eller äter mängder med fisk, så fick jag ett visst medhåll. Och jag sa lite skämtsamt till honom att han får börja forska på det och inte gråta för mycket över det när han kommer hem.

För någonstans ruckar det min tandläkares värld att jag klarar mig helt utan fluor – tandläkarnas största vapen som de hela tiden viftar med och varnar för att inte använda. (Jag har haft en ganska hetsig diskussion med barnens tandläkare om detta ämne också, men det är en annan berättelse…)

När hål uppstår är det alltid diskussionen om fluor som blir störst. Ytterst lite diskuteras vad en äter och hur ofta en äter(småätandet). Visst kan det nämnas om ärftlighet och om hur mycket saliv en producerar ihop med anlag för hål och den faktiska uppkomsten.

Men tänk om det är så att våra tänder och munhälsa också hänger ihop med och påverkas av tankar, känslor och övriga processer som pågår i vårt system?

Metamedicinen(som är en förklaringsmodell över hur olika sjukdomar uppstår) menar att en sjukdomsprocess bestå av två faser – en konfliktfas och en återhämtningsfas. Alla sjukdomar följer detta mönster. Alla fysiska symtom är relaterade till en viss konflikt och ett specifikt område i hjärnan och uppstår antingen i konfliktfasen eller i återhämtningsfasen beroende på hjärnlager.

Vi påverkas både fysiskt, känslomässigt och mentalt när en konflikt sker och den behöver lösas på alla planen för att återhämtningen ska bli varaktig.

Konflikten för tandemaljen handlar om att ”inte vara tillåten att bita” med lite olika tema för de olika tänderna. Dels kategorierna hörntänder: inte fånga något, framtänder: inte hålla fast något och kindtänder: inte kunna finfördela något, men varje tand i sig har också sitt egna tema/ämne/område det hänger ihop med. 

I konfliktfasen så bryts emaljen ned och ger symtom som karies, tandröta, smärta. Det biologiska syftet med detta är att inte kunna märka tänderna. När sedan konflikten löser sig och vi går in i återhämtningsfasen så börjar hålen laga sig, vi kan känna smärta(ilningar) vid varm/kall, sött/syrligt och det kan bli svullnad.

Anledningen till att jag använde Sensodyne fluortandkräm en gång om dagen var just pga ilningar. Nu har jag länge bara använt tandkräm utan fluor och jag känner inga ilningar. Och eftersom hålen inte blir större så har jag inte i någon aktiv konflikt heller.

Det här är mycket spännande tycker jag och jag tittar på alla mina symtom ur detta perspektiv. Det lär mig jättemycket om mig själv och det som pågår i mig.

Vill du veta mer rekommenderar jag er att söka på metamedicin och/eller metahealth på nätet. Det finns även en bok i ämnet som du kan köpa för att få veta mer. ”Metamedicin – Hemligheten bakom cancer och andra sjukdomar” av Susanne Billander. Jag kan varmt rekommendera den!

Ja jag tycker inte speciellt synd om min tandläkare, men nog är det spännande när nya och oväntade saker möter våra trossatser och inlärda kunskaper.

/Johanna

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>