shadow

Hur jag upptäckte mer av den jag naturligt ÄR!

Livet är en fantastisk resa i att upptäcka vad vi sant ÄR.

Varje dag, i varje sak, i varje situation ges vi möjlighet att upptäcka mer och mer av den vi naturligt ÄR.

Vissa saker är fullständigt naturliga för oss och vi känner instinktivt att det är en sann del av oss själv, något vi gör och ÄR naturligt. Andra saker kan vi också instinktivt känna som inte sanna och naturliga för oss.

Däremellan har vi ett brett register av saker som vi har olika åsikter om som ”inte roliga”, ”jag klarar inte”, ”det är inget för mig”, ”det är för svårt” osv. Dessa värderingar gör att vi många gånger låter bli att prova på och göra saker. Oftast grundar sig dessa värderingar både på rädslor för att misslyckas, vad andra ska tycka och tänka, inte känna oss tillräckligt bra/duktiga eller andra liknande saker.

Att känna sig trygg i situationen är också en stark bidragande faktor i att låta bli att prova nya saker och utmana sig själv. Ovan nämnda värderingar hjälper då till att legitimera att vi kan stanna kvar i den trygghet vi har i det vana.

Men tänk om vi faktiskt kan mycket mer än vi tror och tycker om oss själva?

 

Min utbildning – halschakrat, vårt kommunikationscenter.

När jag gick tredje året på min utbildning så jobbade vi igenom chakrasystemet. Vi lärde oss om innehållet och betydelsen för varje chakra, samt gjorde övningar för att balansera oss och förstå deras specifika energi. På grund av olika blockeringar och obalanser i de olika chakrana var en del svårare och andra lättare att jobba med.

Min största svårighet var halschakrat som har med vår kommunikationsförmåga och vårt personliga uttryck att göra. Två av övningarna vi gjorde till halschakrat var dels att skriva ett tal om något vi brann för och som vi sedan skulle framföra inför de andra i gruppen. Och dels sångövningar som syftade till att vi skulle hitta vår specifika, unika ton.

När jag skulle skriva mitt tal hade jag oerhört svårt att komma igång och skriva. Till slut gjorde jag två teckningar för att öppna upp för skrivandet. Båda teckningarna var på en människa(mig själv) där en endast såg halsen, hakan, munnen och lite av näsan.

2015-05-05 14.37.37_resized

På den första bilden har halsen en taggtråd snurrad flera varv runt sig och även stämbanden är av taggtråd, allt fastnar i halsen och inget kom ut ur den öppna munnen. Jag ritade ett kryss över och gjorde bild två.
På den andra bilden har jag klippt upp taggtråden, låter stämbanden vibrera och det som fastnat i halsen komma ut genom munnen i form av toner. Först därefter släppte det och jag kunde formulera mitt tal och få ned det på papper.
Att sedan hålla talet var inga svårigheter.
När vi sedan skulle ha sångövningarna så kände jag sådant motstånd och ilska över att behöva göra det. Även om jag var fullständigt trygg i gruppen och hade sjungit en egenskriven visa för dem när vi slutade andra året, så var det oerhört jobbigt även om alla sjöng samtidigt.
Det handlade om att hitta vår egen röst, vår egen unika och specifika ton, vilket var väldigt utlämnande. Att visa MIG och inte göra efter en färdig ”så skall det vara”-mall.

Min tro och mina föreställningar om mig själv!

När jag var liten sjöng jag i kör och även solo, men jag vågade aldrig visa mig. Och jag ansåg mig inte heller vara så duktig eller ha en bra röst. Hålla tonen, rytmen och stämmor har jag dock hela tiden känt att jag kan.

Nu några år har jag har gått och känt att jag vill ta sång/tallektioner för att både ha en bra sång- och talteknik. Inte för att jag skulle sjunga inför folk. Jag ville också hitta min naturliga och unika röst/ton – den som jag hade så stort motstånd till att undersöka under utbildningen.

Jag har intentionen att uttrycka mitt sanna JAG fullt ut i alla delar under det här året och det innebär att jag behöver kliva ur min komfortzon och undersöka för mig otrampade stigar och områden.

Att börja ta tal-/sånglektioner är ett kliv utanför komfortzonen. Det är väldigt många tankar, ifrågasättanden, åsikter och värderingar som har kommit upp till ytan.

Eftersom jag håller en del webinar och föredrag så var fokuset att jag skulle få en bra talteknik för att på så vis kunna spara min röst och höras bättre, men det är i själva sången jag har upptäckt så mycket mer av den jag naturligt ÄR!

Bland annat har jag gått och trott att jag ligger i altstämma, men det visade sig att jag ligger i sopranstämma. Jag har ett otroligt brett register med mycket kraft i rösten.

Jag har utmanat mig och lämnat ut mig själv, inte bara inför sångcoachen(som är en konsert- och operasångerska och sångpedagog utbildad i England, Tyskland och Sverige) utan också inför människor jag aldrig träffat på en sångarträff sångpedagogen håller i.

Dels sjöng jag min egenkomponerade visa för sångpedagogen vid första tillfället, blottande in i själen av den jag ÄR. Vid tredje tillfället sa jag till henne att jag skrålade med till Ave Maria på Spotify, varpå hon tyckte att ”då tycker jag att vi provar den”.

De tankar och den nervositet som dök upp i min kropp då var väldigt talande! ”Men inte tror du väl att DU kan sjunga den!”, ”Tar du dig inte vatten över huvudet nu?” osv. Både egna och andras ord som ringde i tankarna.

Sättningen jag hade sjungit till var lägre än den sättning hon hade noter på.

Och vet ni vad! Jag klarade av att sjunga den!

Dessutom sjöng jag den inför dem jag aldrig förr träffat. Visst inser jag att jag har mycket kvar att lära och putsa på när det gäller att sjunga, men för mig har det inte funnits i min föreställningsvärld att jag skulle kunna framföra den typen av stycken och kunna träffa tonerna så klart.

Jag har hittat min naturliga, sanna röst och ton. Jag tycker det är fantastiskt roligt och vi utmanar mig än mer med andra stycken med stort omfång, t.ex Summertime som jag övar tillsammans med Malena Ernman på Spotify.

Jag känner sån glädje och inspiration att jag kommer fortsätta utveckla min sång och nu har till och med tanken snuddat mig att jag någon gång i framtiden vill utmana mig med att sjunga inför människor som ett framträdande.

Så Pippis ord: ”Det har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert!” är kanske en bra devis att ha med sig för att våga prova och utmana sig själv för att upptäcka mer av sig själv och den vi naturligt ÄR.

Så vad har DU för föreställningar om dig själv?

Vad skulle du vilja testa, men som du låter bli att prova för att du har något mentalt program som matar dig med diverse undanflykter?

Våga utmana dig själv och upptäck mer av vad du naturligt ÄR och INTE ÄR!

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>